Szárnyalj szabadon!

2020.11.15. 12:00

Magányosok alkotói öröme

Az idősek kreativitását bontakoztatja ki a Szárnyalj szabadon! online alkotói program.

Detzky Anna

Forrás: Olvasónk küldte

Sokrétű képzéssorozatot indított a járvány ideje alatt a virtuális térben a Harmadik Kor Egyeteme Miskolc Közhasznú Alapítvány szépkorúak számára. Az EduSenior Információs és Tanácsadó programba a szervezők partnerei is bekapcsolódtak.

A deCork Ageing Kreatív Klub például a Kreativitás a négy fal között alprogramért felel, amely nagy sikerére való tekintettel november 5-től Szárnyalj szabadon! címmel folytatódik. 55 évesnél idősebb amatőr alkotókat és alkotni vágyókat buzdítanak arra, hogy egy pályázat keretében művészi munkáikkal inspiráljanak másokat a szép időtöltésre. A téma és a művészeti ág tekintetében teljesen szabadok a pályázók, viszont legfeljebb három, kizárólag 2020. szeptember 1. után készült alkotás fotóját küldhetik be 2021. január 31-ig, a címre. Ezeket előzetes zsűrizés alapján a Decork Kreatív Klub Facebook-oldalon teszik majd közzé, illetve a közel négyszáz fős EduSenior program levelezőlistáján osztják meg.

– Az idősek a járványhelyzetben nagy számban a négy fal közé szorultak. Elmagányosodásuk és szeparációjuk oldására nagyon hasznos módszer a kreativitásuk kibontakoztatása – mondta Juhászné Ceglédi Tünde, a deCork Ageing Kreatív Klub vezetője. – Az alkotás révén a nehéz időkben is örömet és sikerélményt tudunk szerezni, illetve hasznos szabad­idős tevékenységet kínálunk nyugdíjasoknak. Mivel négy éve együttműködésben állunk a Harmadik Kor Egyetemével, ezért kézenfekvő volt, hogy az EduSenior program III. alprogramjaként hirdettük meg a kezdeményezést, hogy még több embert elérjünk. Újabb kapcsolatok, barátságok köttettek ezen keresztül. Az első szakaszban 55 pályázó összesen 194 alkotást küldött be, amelyeket a közösségi médiában is megosztottunk. A képzőművészeten és a vizuális művészeti ágakon kívül az irodalom – vers és próza – is helyet kapott. A második fordulót ez után már kifejezetten várták az idősek.

Virtuális kiállítás

A nagyközönség előtt is bemutatnák a legszebb műalkotásokat.

– A pályamunkákat szerettük volna egy kiállításon is megmutatni, de ez a második járványhullám miatt nem jöhetett létre. Viszont ehelyett készítettünk két videót, amelyeken a képzőművészeti alkotások fotóit és az irodalmi műveket mutatjuk be virtuális kiállítás formájában. Utóbbiakat irodalmi szakköri tagok mondták fel a kamerába. A kisfilmeket minden pályázóhoz és az EduSenior program más résztvevőihez is eljuttatjuk. Szeretnénk, ha az október 14-ére tervezett, de elmaradt kiállítást 2021 tavaszán meg tudnánk tartani. A nívós rendezvényen már csak a szakmai zsűri által kiválogatott alkotásokat mutatnánk be – ismertette a klubvezető.

(A borítóképen: Juhászné Ceglédi Tünde, alkotás közben)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában