száraz november

2020.11.15. 14:00

Könnyen kialakulhat a függőség

A november ráirányítja a figyelmet a szenvedélybetegségekre. Mi a megoldás járvány idején?

Hajdu Mariann

Forrás: Shutterstock/illusztráció

Kibírod egy hónapig alkohol nélkül? – ez a mondat lehetne a mottója a Száraz november elnevezésű kampánynak, amelyet brit mintára öt éve honosítottak. Világszerte ezrek vállalják egyébként, hogy egy hónapon keresztül nem fogyasztanak alkoholt. Elsősorban a kockázati ivóknak szól a „kihívás”, akik egy héten három-öt alkalommal fogyasztanak szeszes italokat. Aki végig tudja csinálni a hónapot, az tudhatja magáról, hogy nincs különösebb problémája az alkohollal, tud nemet mondani.

Van, amikor nem szabad

A szakemberek szerint is sokak számára működhet az akció: rávilágít, ha oda kell figyelni, mert gond lehet. A súlyos függőknek azonban nem szabad egyik napról a másikra leállni, mert az elvonási tünetek életveszélyesek is lehetnek. Dr. Szlivka Anna pszichiáter, addiktológus is megerősítette – hiába tűnik jó motivációnak a „Száraz november” – ne próbálkozzon egyedül, aki súlyosan függő. Az alkohol megvonása ugyanis epilepsziás rohamot, delíriumot válthat ki, valamint sérüléseket is elszenvedhet a beteg, ami miatt akár a traumatológiára, neurológiára is bekerülhet.

– Forduljon szakemberhez, a jelenlegi járványhelyzetben is van megoldás – mondta. Azt is megjegyezte, tudja jól, hogy a járvány sem segít

a helyzeten, hiszen a szorongás, a mindennapi történések, problémák vélt enyhítésére sokan nyúlnak pohárhoz, nyugtató gyógyszerekhez, aminek következtében egy idő után könnyen kialakulhat a függőség. Figyelmeztetett, igyekezzünk más feszültség­oldó módszereket találni.

Személyesen menjen!

Hétfőnként 9 és 12 óra között a miskolci SZTK-ban beutaló nélkül, előjegyzés alapján fogadják az addiktológiai problémával küzdő betegeket.

– Fontos, hogy személyesen jöjjön el a beteg, hogy fel tudjuk mérni, milyen formában tudunk személyre szabottan segíteni – mondta. Ha kritikus az állapota, akkor a sürgősségi pszichiátriai részlegükre kerül, ott 24 órán át megfigyelik, és döntenek róla, hogyan tovább. A kórházban jelenleg átmenetileg nem működik pszichiátriai fekvőbeteg-ellátás, a súlyos állapotú betegeket Sátoraljaújhelybe, illetve Egerbe utalják.

– Enyhébb esetekben van lehetőség arra, hogy ambuláns keretek között segítsünk, telefonon is tudunk konzultálni a kontrollvizsgálatok alkalmával, de ilyen esetekben is szükség van, főleg az újonnan jelentkezőknél, a bizonyos időközönkénti személyes találkozóra. A járvány miatti helyzetben enyhébb esetekben ez járható út lehet. Ha valaki érzi, hogy már problémája van az alkohollal, az ambuláns formában történő kezelés, betegvezetés is sokat javíthat az állapotán.

Dr. Szlivka Anna hangsúlyozta, a korlátozások miatt az Anonim Alkoholisták (AA) miskolci csoportja jelenleg csak a Búza téren, a Missziós irodában működik csütörtökönként, de online az ország bármelyik hasonló csoportjához csatlakozhat, aki igényli. A doktornő szerint nagyon sokat segíthetnek ezek a beszélgetések. A drogfüggők névtelen csoportja (NA) kis létszám mellett vasárnaponként személyesen továbbra is várja az érintetteket. A szigorítások tekintetében valószínűleg ők is áttérnek majd az online találkozásokra, érdemes velük is felvenni a kapcsolatot. A Facebookon is van csoport Józan élet néven, ahová csatlakozni lehet, itt napi szinten tudnak online konzultálni az érintettek egymással. Ezenkívül még működik a Drogambulancia is, ott is lehet segítséget kérni.

Szünetel a program

Az előző évben beszámoltunk arról is, hogy elérhető Miskolcon az úgynevezett Minnesota program, amely kórházi keretek között segít a különböző függőségekről való leszokásban. Alapvetően alkoholbetegek számára alakították ki, de bevonható akár a szerencsejáték-függő vagy drogfüggő beteg is. A két-három hónapos kezelés az AA 12 lépésből álló felépülési programjának elvein alapul, csoportterápiás foglalkozásokat, egyéni betegvezetést tartalmaz. Dr. Szlivka Annától megtudtuk, hogy tavasz óta szünetel a program a járványhelyzet miatt.

– Ilyen jellegű kezelésre most nincs lehetőség, de aki hozzánk fordul, nem marad ellátatlanul, aki kapaszkodókat keres, talál – utalt a doktornő a korábban felsorolt lehetőségekre: a szakrendelésre és az önsegítő csoportokra.

Kérdeztük, elképzelhető-e, hogy a pszichiátriai osztály orvosait is felkérik a koronavírusos betegek ellátására, gyógyítására.

– Ha ott lesz ránk szükség, ott leszünk, a megoldásokban kell gondolkodni, rugalmasnak kell lenni– válaszolta.

(A borítóképen: A járvány idején is találhat kapaszkodót, aki keres)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában