pedagógusportré

2020.10.16. 13:00

Nagyon szép négy évtized volt!

Munkája elismeréseként Miniszteri Elismerő Oklevelet kapott Hajduné Négyessy Edit.

Pap Gyula

Forrás: ÉM

1980-ban kezdett dolgozni a Tiszakeszi Széchenyi István Általános Iskolában mint főiskolai hallgató, majd 1982-ben tanítói oklevelet szerzett Hajduné Négyessy Edit.

Kiváló eredmények

Több mint két évtizeden át nevelte-oktatta a kisiskolásokat. A tanórai munkáját a fegyelmezett, szeretetteljes légkör jellemezte, ahol érvényesült az egyéni bánásmód – idézte fel Szalai Jánosné intézményvezető-helyettes.

A Miniszteri Elismerő Oklevél elismerésben részesülő pedagógus 1993-tól tíz éven keresztül az alsó tagozatos munkaközösség vezetőjeként is dolgozott. Közben segítette az iskolai diákönkormányzat munkáját. Osztályfőnökként mindig jó kapcsolatot ápolt a tanítványaival és a szülőkkel is. Színvonalas szereplésekre készítette fel tanulóit iskolai rendezvények és versenyek alkalmával. Tanulói többször értek el kiváló helyezést területi vers- és mesemondó, valamint matematikaversenyeken. A szabadidős programok szervezésében, lebonyolításában is mindig aktívan részt vállalt, tudtuk meg.

Innovatív szemlélet

A Tiszaújvárosi Közoktatási Ellátási Körzetben több éven keresztül szaktanácsadóként dolgozott Hajduné Négyessy Edit: segítette a körzethez tartozó tanítók munkáját, részt vett az iskolák versenyein. Tiszakeszi Széchenyi István Általános Iskola vezetője lett 2003-ban.

Közvetlen munkatársa, helyettese úgy jellemezte, hogy vezetői munkájára a nyugodt, demokratikus munkahelyi légkör megteremtése a jellemző, amely mindig határozott, céltudatos iránymutatással párosul. Szalai Jánosné úgy folytatta:

– Kollégáival és a dolgozókkal humánus, de következetes is egyben. Ő maga a pontos, precíz munkavégzés elkötelezettje, ezt megköveteli másoktól is. A pedagógus életpályamodell bevezetésekor elsőként készítette el portfólióját. Az eltelt évek során folyamatosan vesz részt továbbképzéseken. Ezek számát tekintve szintén a tantestület élén áll. Mindig figyelemmel kíséri az oktatáspolitikai változásokat, nyitott az új módszerek alkalmazására, és motiválja erre kollégáit is. Elsőként ismerkedik meg az új módszerekkel, amelyeket igyekszik továbbadni a pedagógusoknak.

– Bizony, akiket először tanítottam, azok között vannak, akiknek mára már unokájuk van – jegyezte meg Hajduné Négyessy Edit.

Segítséggel, csapatban

Felidézve az elmúlt négy évtizedet, kiemelte: kezdetben egy nagy létszámú iskola volt, párhuzamos osztályokkal, harmincfős tantestülettel, később az országos trendhez hasonlóan itt is csökkent a gyermeklétszám. Az igazi nagy változás 1996-ban következett be, amikor létrejött a református egyház fenntartásában is egy általános iskola. Nagy kihívást jelentett ez a helyzet, nehéz volt alkalmazkodni hozzá.

– A kezdeti tehetséggondozás vonalat fel kellett váltsa a felzárkóztatás. Sok szép sikert értünk el magyarból, matematikából számos versenyen vettünk részt. Jelentős volt a művészeti oktatás részaránya is. Közben bevezették a magyar nyelvű cigány etnikai oktatást is. Nagyon szép négy évtized volt, nagyon jó kollégákkal dolgoztam együtt, akikkel egy csapatként teljesítettük a feladatokat. Fontosnak tartom, hogy a település nem öregedett el, ez nagyban függ a munkalehetőségektől. Sok vállalkozó, a környező települések polgármesterei is segítették az iskolát.

(A borítóképen: Hajduné Négyessy Edit: sok szép sikert értünk el magyarból, matematikából számos versenyen vettünk részt)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában