államvizsga

2020.07.08. 09:00

Mindenki máshogy csinálja

Még tartanak az államvizsgák a Miskolci Egyetemen is. Hogyan készülnek a hallgatók?

Apagyi Beáta

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

Az idő meg fogja szépíteni az emlékeket, de erre még mindenképp várniuk kell az államvizsga előtt álló fiataloknak.

Különböző módokon próbálják lenyomni az eluralkodó stresszt, a legtöbb esetben azonban nem sikerül megszabadulni a kínzó kérdéstől: sikerül-e, vagy sem.

Megkönnyebbülés

Online fog számot adni tudásáról a bizottság előtt Szabolcs, hogy okleveles villamosmérnök válhasson belőle.

– Volt egy úgynevezett főpróba, ahol az államvizsga alatt használt programot teszteltük. 2 darab tárgyból vizsgázom, ez összesen 25 tételt jelent. Mivel nálunk főként rajzok és képletek vannak, ezeket nem nagyon tudom magyarázni. Próbálok úgy gyakorolni, hogy lerajzolom és levezetem a képleteket, ahogy majd élesben is szükséges lesz. A vizsga előtt lesz egy 10 perces tájékoztató, valamint azonosítanom kell a személyem egy erre szolgáló hivatalos dokumentummal. Összesen hárman leszünk a beszélgetésben, a vizsgáztató, egy tanú és jómagam, a számadásról felvétel is fog készülni. Diplomamunkámat egy megosztott képernyő segítségével fogom megvédeni. Bár nem vagyok izgulós típus, néha érzem a nyomást magamon. Egyszerre kell a munkahelyemen és az egyetemen is teljesítenem. Mindenképp örülni fogok, ha túl leszek rajta, mivel 100 százalékban a munkámra fordíthatom majd az időm és energiám nagy részét – mesélte.

Dávid elmondása szerint ideje legnagyobb részét a felkészüléssel tölti az utóbbi hetekben.

– A járványhelyzetben még a szakdolgozatom csinosítgatásával foglalkoztam. Ami nehéz, hogy folyamatosan ott kell lennem fejben. Az anyag elsajátítása mellett a ­stressz jelentősen megterheli a szervezetemet. Személyesen fogok vizsgázni a megfelelő protokoll mellett. Nagyon várom, hogy túl legyek rajta, óriási megkönnyebbülés lesz számomra. Az államvizsga után igyekszem átadni magam kicsit a nyárnak, és lazítani. Nem lesz sok idő erre, mivel jelentkeztem mesterképzésre is, ami – amennyiben megfelelek a kritériumoknak – szeptemberben kezdődik, ezek mellett folyamatos az álláskeresés is a részemről – avatott be az államvizsga előtt álló fiatal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában