Állatvilág

2020.05.21. 08:00

Védelem élősködők ellen

Ebben az évszakban különösen aktuális kedvenceink külső élősködők elleni védelme.

Detzky Anna

Forrás: ÉM

Többféle védekezési módszer is adott a paraziták ellen, viszont a bolhaölő nyakörvek, a spot-on spray-k és a tabletták helyes használatáról keveset beszélünk.

– A lakásban tartott kutyák és macskák esetében is védekezni kell a belső élősködők, férgek ellen. Ez szájon át tablettákkal történik, javasoltan negyedévente – mondta dr. Puskás Gábor állatorvos szakértőnk. – Tavasztól őszig tart a külső élősködők szezonja, de tulajdonképpen a meleg időjárás függvénye a bolhák és kullancsok életkedve. A szőrtüszőatkák pedig a rühösségért felelősek, és általában rossz higiéniai körülmények között jelennek meg. A vérszívó paraziták legyengítik az állat szervezetét és az immunállapotát.

Hosszú szőrrel nehezebb

A gazdik rengetegféle spot-on spray-vel és nyakörvvel találkozhatnak a boltokban, mindegyiknek más a hatásmechanizmusa.

– A kertben szabadon mozgó és a megkötve tartott ebeket is védeni kell. Az ölebként tartott kutyák kevésbé veszélyeztetettek a külső élősködőkkel szemben, de abban a pillanatban, hogy kivisszük őket sétáltatni füves területre, náluk is fontos a védekezés. A spray-ket a széthúzott szőr közé, a bőrre kell csöppenteni, testsúlytól függően más-más mennyiséget. Ezek egy óra alatt fölszívódnak, és egy vagy két hónapig a hajszálereken keresztül párologtatják a hatóanyagukat. A bolhák, kullancsok, atkák és a szívférgességet terjesztő lepkeszúnyogok ellen kifejlesztett szájon át bevehető tabletták újdonságként jelentek meg a piacon. Nagyon hatékonyak. Kétféle tabletta létezik a világon, az egyik egy hónapig, a másik három hónapig véd. Általában 24 órán belül ezek már hatnak, ennyi idő alatt eljut a 80–90 százalékos védettségig a pirula. Talán a legnehezebb helyesen használni a bolha elleni nyakörvet, mert elég feszesen kell feltenni. Ebből is létezik egy, két és hét hónapos változat. A nyak­örvbe beletett hatóanyag a kutya bőrén keresztül szívódik föl, ezért inkább a rövid szőrű kedvenceknél hatékony – magyarázta a szakember.

Ne keverjük a szereket!

Halálos mérgezést okozhat, ha macskánkra kutyás spray-t fújunk.

– A nem gyógyszertárban vagy állatorvosnál vásárolt szerek kevésbé megbízhatók. Bár a tabletta a legdrágább, de az az egyetlen szer, ami teljes védettséget biztosít. Fontos, hogy a kutyáknak és a macskáknak kifejlesztett védőszereket ne keverjük, mert mérgezéshez vezethet! A kutyás spray-ből pár csepp egy macskán súlyos tüneteket okozhat néhány órán belül – hangsúlyozta dr. Puskás Gábor.

(A borítóképen: Kedvenceink kedvesek)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában