2020.05.25. 08:00
Májusi süllő aranyat ér – az ízletes húsa miatt
Május 1-jétől szabadon horgászható hazánk egyik legkedveltebb ragadozóhala.
Forrás: Nébih
A magyar halpiac pontycentrikus. A második helyre lehetne rakni a harcsát. A fentiek mögött pedig gyakori és keresett termék a süllő.
A nagy haltermelők számára a süllő jellemzően melléktermék. Frissen tartása nehéz, húsa pedig az egyik legízletesebb. Ezek miatt kifejezetten drága tételnek számít.
Fogási trükkök
Horgászatát tekintve a süllő a csuka után a második ragadozó, ami a leggyakrabban kerül horogra. A sügérfélék legtermetesebb képviselője a hazai vizekben. A másfél kilósnál nagyobb példányokat „fogasnak” nevezik. Ezt a nevet a szájában található négy darab kapófogról kapta. Az ivarérett süllő testhossza közel fél méter, testsúlya 1-2 kilogramm. A hazai legnagyobb süllőfogások tíz kiló körül mozognak. Az ívási ideje márciusban kezdődik. Tilalmi ideje március 1-je és április 30-a között van. Májusban viszont még mindig remekül horgászható. Előszeretettel felveszi az élő halat és a vontatott plasztik csalit is, de fűzött döglött csalihallal vagy halszelettel is szokás süllőre menni.
Oxigénbarát fajta
Megtalálható szinte az összes folyóban és tóban egyaránt, de jobban kedveli az oxigéndús vizeket, így érdemes befolyásoknál, erőműveknél, zsilipeknél, duzzasztóknál keresni. Kapási kedve változó, legnehezebb télen horogra csalni. Tavasszal és ősszel napközben is rabol, nyáron pedig reggel, délután és éjszaka kap leginkább. Sokan tartják az este fél kilencet a bűvös időszaknak, ilyentájt van a legnagyobb esélye, hogy megemelkedik a kapásjelző.
Leggyakoribb zsákmánya a szélhajtó küsz, a bodorka és a vörösszárnyú keszeg. Mivel leggyakrabban alulról csap a rajra, rablásaira jellemző, hogy a kishalak legyezőszerűen menekülnek előle.
(A borítóképen: Egy szép példány)