Verseny

2020.02.14. 09:30

A mákos és cseresznyés volt a legkedveltebb

Gasztronómiai rendezvénnyel indult az év Szomolyán.

Tóth Balázs

Bene Tamásné lett az idei réteskirály Szomolyán. Az önkormányzat, valamint a Szomolya Idegenforgalmáért Egyesület második alkalommal rendezte meg a rétes- és kocsonyaversenyt. Idén spejzvásárt is tartottak, bemutatták a régi kamrák kínálatát, és vásárolni is lehetett befőtteket, lekvárokat.

– A réteseknél nyolc csapat indult, a háziasszonyok 24 fajta süteményt készítettek – mondta Csetneki László, a zsűri elnöke. – Két kategóriában hirdettünk versenyt, külön a kelt tésztás réteseknek és külön a húzott-nyújtott réteseknek. Mindenki minden kategóriában indult. Készült káposztás rétes, gluténmentes rétes, ami jól sikerült, s voltak sósak is. Az édeseknél győzött a mákos, a cseresznyés töltelékű. Néztük az elkészítés menetét is, ahogyan kihúzták a tésztát és azt is, miket tesznek rá. Vigyázni kell, ha mákkal töltjük, ne szárazon tegyük bele, kis tejjel nyakon kell önteni és mákpépet kell készíteni. Kifő belőle a víz, s nem lesz fűrészporállagú a töltelék. Sok helyen olvasztott vajjal, olaj és vaj keverékével csöpögtették a rétes tetejét. Aki almásat készített, ügyelt arra, hogy a gyümölcs levet enged, ezért zsemlemorzsát szórt alá és jól kicsavarta a reszelt almát, így nem ázott át a tészta.

 

Hozzátette, 28 kocsonyát kaptak, szépek voltak, az első 3-4 helyezett nagyon odafigyelt a lé tisztaságára, a fokhagyma is érződött benne, és eltalálták a sómennyiséget is. A kocsonyáknál a kétharmad lé, egyharmad hús (bőr, köröm, farok) a helyes arány. Aki füstölt hússal készíti a kocsonyát, annak ügyelnie kell arra, hogy ne legyen túl füstös az étel. A kocsonyaversenyt Nagy Éva nyerte a Fakanál Ördögei és Kamuti Kálmán előtt. Különdíjas lett Vera Néni Konyhája, Lukácsné Molnár Zsuzsanna és Molnár Lajosné, illetve Kovács Hagyó Zoltán. A kelt tésztás rétesek között Bene Tamásné megelőzte Szabó Józsefnét és Nagy Lajosnét. A húzott rétesek közt Kásáné Gizi mama győzött, a dobogón végzett még Kása Imréné és Fejes Andrásné. Különdíjat kapott Tóthné Komáromi Beáta a gluténmentes rétesért.

(A borítóképen: Sokféle rétesből lehetett választani)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában