egészség

2019.11.23. 08:00

Szülői elidegenítés: már mentális betegség

A gyermek erősen azonosul az őt nevelő szülőjével, miközben a másik szülőjét vehemensen visszautasítja.

Pap Gyula

Egy boldog család. Betegség is lehet az egyik szülő elutasítása (Illusztáció)

Forrás: Shutterstock

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) hivatalosan is katalogizálta a szülői elidegenítést a Betegségek Nemzetközi Osztályozása (BNO) kiadványának legújabb változatában. A BNO egy olyan katalógus, mely nemzetközileg „szabványosítja” a betegségek és az egészségügyi állapotok meghatározását továbbá egységesíti az egészségügyi statisztikai kimutatásokat. A katalógusba történt felvételt azt jelenti, hogy a szülői elidegenítés mostantól elismert mentális rendellenesség.

Bűncselekmény

A szülői elidegenítés negatív hatással van a gyermekekre és a szülőkre emiatt a világ számos országban már bűncselekménynek minősül – írja az apakigazsagaert.org. Szülői elidegenítés jellemzője, hogy a gyermek erősen azonosul az őt nevelő szülőjével miközben a másik szülőjét – akivel korábban bensőséges és szeretetteljes kapcsolata volt – vehemensen visszautasítja annak ellenére, hogy az elutasításra valós indoka lenne. Az Egészségügyi Világszervezet bejelentése csak pár nappal a dublini Trinity College-ban tartott nemzetközi Szülői Elidegenítés Konferencia után történt, amelyen kérdéseket és megoldásokat vitattak meg olyan gyermekek, édesanyák, édesapák és távolabbi családtagok támogatása érdekében, akik jelentős mértékű érzelmi bántalmazást és érzelmi kényszerítést kénytelenek elszenvedni.

Felhívni a figyelmet

A különleges Konferencia – mely a „A gyermekek legfőbb érdeke; A szülői elidegenítés és eltávolodás feltárása” címet viselte és amelyen a világ legelismertebb szakemberei is részt vettek – célja volt a családokkal foglalkozó szakemberek figyelmét felhívni a szülői elidegenítésre és ismereteket megosztani a jelenséggel kapcsolatosan. A konferencia legfontosabb mondanivalója az, hogy ezt a csendes, jelenleg „szőnyeg alá söpört” nemtől független bántalmazást a szakemberek felismerjék és alkalmazzák a gyakorlatban bevált beavatkozási eszközöket, módszereket, annak érdekében, hogy érvényesüljenek a gyermek- vagy fiatalkorú személy szükségletei, mindkét szülőjéhez fűződő kapcsolata – idézi fel a portál.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában