szemezés

2019.11.07. 10:00

Szemünk a monitorra szegezve

A XXI. század okos-vívmányai, mint az érintőképernyős mobiltelefonok, a tabletek, a legújabb típusú laptopok, valamint a számítógépek napjainkban már nem csak a „kiváltságosok” játékszerei.

Novák Krisztina

A képernyő előtt végzett munkának megvannak a maga veszélyei

Forrás: ÉM

Egy magára valamit is adó munkahely nem engedheti meg azt a luxust, hogy a technika legújabb felfedezései nélkül dolgozzon. Mint minden újdonságnál, a sok jó mellett ezekkel is jár néhány kellemetlenség. Utóbbiak közé tartozik a dolgozók szemére, illetve a testtartásukra gyakorolt hatásuk.

Informatikus szemmel

„Érdemes megnézni a nap mint nap használt készülékeket, hiszen a nem megfelelő perifériák, a rosszul beállított képernyők is okozhatnak szemfáradtságot és fejfájást.” – hívta fel a figyelmet Berdó Attila, a KKV (A mikro-, kis és középvállalkozások hivatalos definíciója az EU-ban – a szerk.) informatikai szakértője. – Amennyiben valaki két monitoron dolgozik, célszerű, hogy azonos típusú és beállítású legyen mindkettő – tudtuk meg a szakembertől.

Mit mond a szemészorvos?

Fontos tudni, hogy a kijelzők leginkább szemterhelő tulajdonsága az úgynevezett ibolya-kék fény. – Károsíthatja a retina sejteket és hosszú távú káros hatása gyorsítja az időskori makuladegeneráció (AMD) kialakulását – kezdte dr. Pósán Gabriella főorvosnő, a miskolci Trend Optika szemész szakorvosa. – Ez a betegség azonban elsősorban a genetikai hajlam miatt alakul ki, ezért nem kell megijedni, de célszerű odafigyelni és rendszeres ellenőrzésre járni. Az optikákban minden korosztály számára készítenek szemüveget, amelybe olyan lencsét helyeznek, ami kiszűri a nagy energiájú, káros ibolya-kék fényt és a szintén káros UV-sugarakat is – tájékoztatott a doktornő. – A szemszárazság és a sok esetben vele járó szemvörösség, szúró-viszkető érzés egyre gyakoribb probléma. Kiváltó okai közé tartozik az UV-sugárzás, a levegőminőség romlása, a negyven év feletti életkor, és a tartósan monitor előtt végzett munka is. A monitorra nézve ugyanis fokozottan koncentrálunk és kevesebbet pislogunk.

Ellenszerei közé tartozik a műkönny használata – akinek gyakran kell csepegtetni, annak mindenképpen a tartósítószermentes változatot javaslom – valamint a 20/20/20-as szabály. Utóbbi azt jelenti, hogy húszpercenként tartsunk húsz másodperc szünetet a munkában és nézzünk el húsz lábnyi, azaz kicsivel több mint hat méternyi távolságra, hogy megdolgoztassuk a szemmozgató izmokat – mondta Dr. Pósán Gabriella. A főorvosnőtől azt is megtudtuk, hogy annak, aki olvasószemüveget használ érdemes progresszív munkaszemüveget készíttetnie. Fontos információ még, hogy szemvörösség esetén a gyógyszertárban olyan szemcseppet kérjünk, ami nem érösszehúzó hatású. Abban az esetben pedig, ha a szem ég, viszket, nagyon vörös és a tünetek nem múlnak, mindenképpen forduljunk mielőbb szakorvoshoz.

A gyógytornász tanácsai

– Az asztal magassága akkor megfelelő, ha a könyökünkig ér, amikor ülés közben megfelelően kihúzzuk magunkat – tanácsolta Zatrok Csaba a B.-A.-Z. Megyei Központi Kórház Központi Fizioterápiás Szolgálatának Vezető gyógytornásza. – Eközben a lábak derékszögben vagy nyitottabb szögben legyenek és a talpak teljes felülete nyugodjon a padlón. A nem megfelelő fejtartás a nyaki gerincre, a helytelen válltartás a vállra, a váll- és hátizmokra és a gerincre van kedvezőtlen hatással. Az egér használatakor figyeljünk az alkar megfelelő alátámasztására, ellenkező esetben túlterheljük a csuklót, ami fájdalmakhoz, majd íngyulladáshoz vezethet – fogalmazott a szakember. Tanácsai közé tartozik az is, hogy ülő helyzetben időnként nyújtógyakorlatokkal, egy kis vállkörzéssel, valamint felfelé, illetve előre nyújtózkodással frissítsük fel testünk, és az óránkénti felállás is javallott. A monitor előtt hosszasan ülőmunkát végzőknek azt tanácsolja, hogy egy általános állapotfelmérés erejéig látogassanak el gyógytornászhoz, azok mindenképp, akiknél már valamilyen probléma is jelentkezett.

Felmérés is készült

Októberben a „Jár neked a szemüveg” fórum országos felmérést készített a képernyő előtti munkavégzés hatásairól, és arról, hogy Magyarországon az irodai dolgozók mennyire vannak tisztában az ingyenesen igényelhető szemüveg lehetőségével. A felmérésről és a lehetőségekről bővebben a „Jár neked a szemüveg” (jarnekedaszemüveg.hu) fórum oldalán olvashatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában