Kertész

2019.11.06. 15:00

Bátran „tököljünk”, jól eltartható, és sok vitamint tartalmaz a termése

A Magyarországon termesztett tökök több fajtája is népszerű.

Sokak kedvence a sütőtökből készült csemege

Forrás: Dreamstime

A termények jelentős részét erre az időre már betakarították, és Szent Mihály napján (szeptember 29.) behajtották a nyáron legelőn tartott ménest, a gulyát és a nyájat.

Termés folyamatosan

Néhány kisebb jelentőségű termény azonban még a szabadban maradt. Ilyen az aggatni való csemegeszőlő, a birs, a naspolya, a csipkebogyó és egy fontos, jelentős termény: a sütőtök, amelynek a felszedésével ajánlatos megvárni az első, hajnali fagyot.

A tökfélék fogyasztása már a nyár elején elkezdődött a főzőtökkel, amelyből a háziasszonyok kiváló zamatú kapros tökfőzeléket készítettek. Nyáron kezdték el szedni a fák ágaira felmászó indáin keletkező kolbásztök olykor akár két méter hosszúra is megnövő terméseit.

Már október elején elkezdődött a főként Vas, Zala megyében és a Nagykunságban termelt olajtök betakarítása. Ebből korszerű háztartási gépek segítségével házilag is ki lehet nyerni értékes olajtartalmát, amely nem csupán kitűnő étolaj, de igen egészséges is, mert többféle vitamint (A, B, C, D, E) tartalmaz, megelőzi, enyhíti a magas vérnyomást, roborálja a szervezetet és gyógyítja a prosztatabetegségeket. Érdemes volna a kertekben is két-három tövet ültetni belőle!

Régebben a jelentős területen termelték a 8–12 kilós takarmánytököt, amely a szarvasmarháknak, a juhoknak, a kecskéknek és a baromfiaknak fontos téli takarmánya volt, de a vadon élő állatok közül a mezei nyulaknak, az őzeknek, a szarvasoknak, de főként a vaddisznóknak kedvelt tápláléka.

A paraszti gazdaságok növényállományából nem hiányozhatott a sütőtök. Két évszázadon át ennek vezető fajtája a nagydobosi fajta volt, amelynek a szürke héjú termései igen nagyra (6–15 kiló) nőnek, de felszeletelésük és megsütésük a mai tűzhelyekben nehézséget jelent. (Valamikor főként kemencében sütötték meg.) Igen értékes téli étel, mert az érett, egészséges tököket kamrában, garázsban hónapokig el lehet tartani.

A megsütött tök a cukron és az emészthető rostokon kívül is sok értékes anyagot tartalmaz. Ezért terjedt el igen gyorsan a kisebb (1–3 kilós) terméseket érlelő sonkatök, amelyet gyorsan meg lehet sütni. A sütőtök fogyasztásának fő időszaka most kezdődik, amikor a tököt megcsípte a dér, a tökhús ilyenkor tartalmazza a legtöbb cukrot, és leggazdagabb értékes A-, C- és D-vitaminban és egyéb immunerősítő vegyületekben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában