Szaporítás

2019.07.14. 16:30

A rózsát is lehetséges „oltással” szaporítani

Minden olyan rózsa jó szemzőhajtásnak, amin már elnyílt a virág.

Horváth Imre

Illusztráció - A rózsa minden kert dísze

Ahogy a gyümölcsfáknál van lehetőség egy alanyba másik fajtát beleoltani, ugyanúgy a rózsáknál is él ez a lehetőség, amit szemzésnek neveznek. Ennek pedig júliustól szeptemberig van itt az ideje.

T-bemetszéssel dolgozzunk

A beavatkozás előtt néhány nappal már bőven öntözzük az alanyt, minél nagyobb a nedvességtartalma, annál könnyebb lesz a héjat a fás résztől elválasztani. Szemzőhajtást a szemzés megkezdése előtt vágjuk. Minden olyan rózsa jó szemzőhajtásnak, amin már elnyílt a virág. Vágjuk le a hajtáscsúcsot az első jól fejlett szemig. Vágjuk le az összes levelet úgy, hogy csak a levélnyélből maradjon kb. 1 cm ­hossz – ennél fogjuk megfogni a szemet. Az alanyon az úgynevezett T-bemetszést kell megejtenünk, vagyis a száron először egy vízszintes vágást ejtünk, majd egy ehhez csatlakozó, nagyjából 2 centis függőlegest. A héjat teljesen át kell vágnunk, a fás részbe azonban csak minimálisan vágjunk bele! Majd ezt követően fel kell hajtani az átvágott héjat.

Az előkészített szemzőhajtásról egy szemet kell levágnunk, méghozzá úgy, hogy alatta 1-1,5 centire egy vízszintes bemetszést ejtünk, majd függőlegesen lefelé vágjuk a szemet, amelyet így a vízszintes bemetszés zár majd. A levágott szemrészből a fás részeket teljesen ki kell szedni, majd következhet a behelyezés. A késsel feltűrjük a T szárát, és a leszedett szemet betoljuk a nyílásba, míg a szempajzs teljesen a héj alá nem jut.

Ezután bekötözzük, ehhez használhatunk szinte bármilyen kötözőanyagot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában