Jubileum

2023.12.29. 17:00

Új klippel jelentkezett az idén 40 éves miskolci Atomic!

Metal Mentality dalhoz készült videó december 1-én debütált a videómegosztó portálokon.

Boon.hu

Negyven éves idén az 1983-ban alakult Atomic

Fotó: Norbert Novak

2023-ban ünnepli a negyvenedik születésnapját a miskolci Atomic zenekar. 

Az évtizedek alatt a fiúk zenéje semmit nem kopott: ma is kőkemény fémzene. Ezt bizonyítja legutóbbi klipjük, daluk is.

Lelkesen és agresszíven

Az Atomic zenekar 1983-ban alakult, abban az évben amikor a Metallica megjelentette a Kill 'em All a Slayer pedig a Show No Mercy debütáló albumát. Szilágyi "Atomic" Tamás vezetésével a zenekar ugyan olyan lelkesen és agresszíven játszott, mint a Metallica és a Slayer, de a keleti blokk hanglemez iparának köszönhetően nem tudtak lemezszerződéshez jutni, főleg nem úgy, hogy angolul szerették volna megjelentetni a lemezüket. A srácok így rákényszerültek, hogy a hírnevüket a koncerteken és kazettacserélés útján építsék fel. Rendíthetetlenül ezen az úton haladva lettek a színtér megkerülhetetlen zenekara, akiket komolyan kell venni.

Lemezszerződés, majd pauza

A vasfüggöny leomlása után Svájcban kaptak lemezszerződést, így jelentették meg 1994-ben a Slashing Victory című első lemezüket, ami vadonatúj dalokat tartalmazott. A CD-n és kazettán megjelent lemez sokak érdeklődését felkeltette és előkelő helyen végzett a Metal Hammer Hungarica magazin hangpróbáján. A lemezen a karakteres, nyaktörő riffek jól megférnek a melodikusabb harmóniák mellett. A dalszövegek társadalom kritikusak, ami a zenekar védjegye. Egy ígéretes demo és az első lemez hivatalos megjelenése után sajnos nem folytatódott a történet és a zenekar 1996 és 2016 között inaktív volt.

A második és harmadik album

2018-ban a Metal Ör Die Records gondozásában megjelent a zenekar második, Separate Races című lemeze. Azóta a zenekar újra teljes erőbedobással turnézik, 2019-ben az országos hírű thrash ikon Akela társaságában adtak jó pár koncertet. A zenekar folyamatosan turnézik, klipet készít és 2022-ben megjelent a Hate Transplant című harmadik lemezük is, szintén a Metal Ör Die Records gondozásában.

A harmadik új lemez kapcsán a zenekarvezető Szilágyi Tamás a következőket nyilatkozta a Rockinformnak:

„Nagyrészt az én szüleményem. De az Atomic kapcsán sokan tudják is, hogy én vagyok a főkolompos. Illetve én teszem bele a gerincet, aztán később közösen finomítgatjuk a dalszerkezeteket. Ez az album már jó előre elkészült, mert amióta annak idején leálltunk, folyamatosan voltak ötleteim, írtam a riffeket. Tehát mondhatni kész dalvázak voltak a tarsolyomban, és a próbateremben közösen csiszolgattuk azokat.  Már nem szalagos magnóra készülnek a felvételek, így a tempó is nyugodt volt, és ahol úgy éreztük, utólag is bele tudtunk babrálni a kész anyagba is. Egy jó lemezt akartunk csinálni, nem pedig egy alibi, megúszós cuccot.  Az új lemez nem annak apropóján készült el, hogy mondjuk harminc év után is legyen már egy újabb Atomic lemez”.

A srácok aktívabbak, mint valaha és alig várják, hogy minél több európai színpadon megmutathassák magukat.

ATOMIC:

Tomi - gitár, ének

Zoli - dob

Szabi - basszusgitár

Deni - gitár

Diszkográfia: Atomkorszak (Demo 1988) * Black and Speed Metal (Válogatás 1989) * ...Életre ítélve (Demo 1989) * Végbement terv (Demo 1990) * Everything for the Nothing (Demo 1990) * Who Hasn't Been Back (Demo 1991) * Slashing Dreams (Demo 1993) * Slashing Victory (1994) * Vigilant (Demo 1994) * Separate Races (2018) * Slashing Victory (LP, 25 éves jubileumi kiadás 2018) * Sátán Metál (1986-os demo, 2019) * Hate Transplant (2022)

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!