Excelsior

2021.02.17. 19:30

Harmincöt év a rockszínpadon

Nyáron, Perecesen tervezi megünnepelni az évfordulót a miskolci Excelsior.

Hajdu Mariann

Forrás: Excelsior zenekar fotója

Talán nincs is miskolci rockrajongó, aki ne ismerné az Excelsiort. De vajon hányan tudják, hogy 1986-ban alakultak? Sok-sok formációban játszottak már, néha egy-egy év kimaradt az elmúlt 35 évben, de a mai napig működnek. Andervald György alapító-gitárost kérdezzük a titokról.

Ki mit tud? és Csillag születik

Ketten kezdték annak idején, volt néhány számuk, zenélgettek, aztán részt vettek az 1988-as Ki mit tud?-on és az első Csillag születikben. Már előtte elkezdődött a sikersorozat, amikor elődöntősként a Magyar Rádió könnyűzenei műsorában szerepeltek, és körülbelül 4 ezer előadóból válogatták be őket a döntőbe.

– Három miskolci zenekar is szerepelt akkor a Ki mit tud?-on, a Kabinet Rt., a Swetter és az Excelsior – mondta. – Ez hatalmas lökést adott, úgy tudom, 5-7 milliós nézettsége volt a műsornak. S bár nem jutottunk a döntőbe, de attól kezdve bárhol jártunk, megismertek bennünket.

A tévészereplések után aztán folytatódott tovább a sikerszéria. Rengeteg volt a tagcsere, a 35 év alatt hangszerenként 10–15 zenész fordult meg az Excelsiorban. Andervald György mesél a számtalan nagyobb koncertről, tévéfelvételekről, a lemezeikről. Az 1991-es albumról, majd az utolsóról, a 2016-osról. Eleinte férfiénekesük volt, majd a 2000-es évektől az évtized közel végéig női, Bányai Kriszta személyében. A legfrissebb formációban férfi és női szólóénekesük is van, így a teljes pályafutásuk slágereit elő tudják adni.

Eső után összejött a tömeg

Az utóbbi évek legemlékezetesebb koncertjei a Perecesen rendezett szabadtéri rockfesztiválok, ahol hatalmas sikerük volt mind 2019-ben, mind 2020-ban. Az előbbi érdekessége, hogy este fél 10-ig esett az eső, alig néhány néző előtt folyt a koncert. Aztán amint elállt, egy félóra alatt több ezernyi ember gyűlt össze.

– Sajnos a járvány miatt pihenni kényszerülünk – mondja Andervald György. – De bízunk benne, hogy az idén nyáron is lesz fesztivál, ott szeretnénk megünnepelni a 35. születésnapunkat.

(A borítóképen az Excelsior ma: Füvesi Szabina billentyű, vokál; Andervald György gitár; Molnár György ének; Mogyorósi Adrienn ének; Labancz Péter basszusgitár; Grádwohl Ernő dob)

https://boon.hu/eletstilus/helyi-eletstilus/rocknagypapak-a-szinpadon-4463183/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!