Videóklip

2021.02.13. 17:00

„Egyszerű, kemény” deathcore Mezőkövesdről

Három fiatal srác alkotja a tavaly alakult Mhorai zenekart, akik nemrégiben jelentették meg Plain River című második kislemezüket. Nézd meg a klipjüket nálunk!

Bukovenszki-Nagy Eszter

Forrás: A zenekar fotója

A stílus amit játszanak, rétegzene: sokan nem kedvelik, viszont a fiatalok körében népszerű a stílus, nagy rajongással és odaadással képesek lenni az ilyen zenekarok iránt. Floszmann Gergő (vokál, scream), Köteles Máté (gitár) és Gáspár Tamás (basszusgitár) is bízik benne, hogy sikeresek lehetnek abban, amit a legjobban szeretnek. Noha jelenleg a zenekarnak sajnos nincs fix dobosa, keresik a megfelelő állandó tagot, szeretnék egyre több rajongóhoz eljuttatni a zenéjüket. Ebben most a Borsod Online is segít nekik: Köteles Máté bemutatja nekünk a Mhorai zenekart.

– Hogyan alakult meg a banda?

– Régóta ismerjük egymást Floszmann Gergővel, mindketten kisebb amatőr zenekarokban kezdtünk zenélni Mezőkövesden, akik között jó viszony és ismeretség volt, mindig eljártunk egymás bulijára. Akkoriban még Gergő is gitározott, így találkozásunk után hamar lettek közös beszédtémáink, később pedig úgy döntöttünk, együtt folytatjuk a zenélést. Országszerte zajló koncertezések, tehetségkutatók és egy kiadott nagylemez után úgy döntöttünk, ketten folytatjuk tovább a zenélést, saját szórakoztatásunkra, kötöttségek nélkül. Erre azonban rányomta a bélyegét a Covid-19 miatti korlátozás is, a bezártság alatt volt időnk foglalkozni zenei ötletekkel. Az ötletekből aztán dalok lettek, majd körvonalazódni kezdett a stílusunk és úgy gondoltuk, nagyobb közönség elé tárjuk a zenénket. Az első demóink meghallgatása után csatlakozott hozzánk Gáspár Tamás, akinek nagyon megtetszett a stílus. Első és egyben bemutatkozó dalunk, a " target="_blank" rel="noopener noreferrer">Liberation 2021. január 3-án jött ki, ezt követte most a Plain River.

– Mi motivált benneteket, amikor elkezdtetek zenélni?

– Mivel underground műfaj, egyelőre szóba sem kerülhet, hogy ebből akarjunk megélni, mindannyiunknak van rendes állása emellett. Tamás építész, Gergő projektvezető, Máté pedig logisztikai menedzser. A kezdetekkor a fő motivációnk az volt, hogy a zenénken keresztül kiadhassuk a bennünk rejlő kreativitást. A megjelenéssel pedig jött a többi cél: koncertek, nagylemez, videóklip… a lista egyre csak bővül.

– Milyen stílust képviseltek, mely zenekarok voltak hatással rátok?

– Stílusunkat tekintve a modern death metal vagy deathcore közé helyezném magunkat, de már annyi alstílus alakult ki, hogy lehetetlen pontosan besorolni a zenénket. Leginkább napjaink népszerű deathcore zenekarainak stílusa volt ránk hatással, mint például a Fit For An Autopsy, a Thy Art Is Murder, vagy a Bleed From Within.

– Van valami ars poeticátok?

– „Egyszerűen, keményen”. Törekszünk arra, hogy a zenei témáink, dallamaink minél egyszerűbbek, fogósabbak és letisztultabbak legyenek. Igyekszünk kerülni a túlbonyolított részeket, a dalaink komplexitását a szerkezetük és a felépítésük adja, nem pedig a technikai összetettség. Ezt nem csak a zenénkben, de kép világunkban, videóinkban is szeretnénk átadni.

– Mesélj kérlek a klip készítéséről! Mi volt a koncepció, kikkel csináltátok?

– Mivel még nem teljes jelenleg a zenekar a hiányzó állandó dobos miatt, illetve az első daloknál nem is volt célunk a videóklip, ezért hagyományos klipet nem készítettünk. Szeretjük a dalszöveges videókat, szerintünk a zene mondanivalóját és hangulatát egy jó dalszöveges klippel kiválóan át lehet adni. Ez is volt a célunk: a Plain River szövegét értelmezve az egyedüllét, üresség és a pusztaság hangulatát szerettük volna átadni, és ezt egy kicsit látomásszerűvé tenni. Nem egy vidám téma, de a videónak a szöveghez kell igazodnia. Mivel a videót mi magunk készítettük, voltak korlátaink mind technikailag, mind szakmailag, így itt is az egyszerű hatásosságra törekedtünk, reméljük tetszik majd a hallgatóknak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!