Beregszász

2024.04.11. 12:45

Tavaszi kézműves képzést tartott Kárpátalján a Hagyományok Háza

A beregszászi Pásztor Ferenc Közösségi és Zarándokház adott otthont március 22-23-án a Tavaszi kézműves képzésnek. A tanfolyamot a Hagyományok Háza Hálózat-Kárpátalja szervezte és támogatta – írta a szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében a Hagyományok Háza.

MW

Forrás: HHH

A hagyományteremtő jelleggel megtartott képzésre  tíz településről húsz fő jelentkezett. A résztvevők pedagógusok, intézményvezetők, általános iskolában, líceumban tanító tanárok, óvodapedagógusok voltak – áll a kommünikében. A képzést Kocsis-Pintér Borbála faragótakács-pedagógus, népi szőnyegszövő vezette.

„Gondosan építettük fel az együttlétet, s öt technikát tanultunk a két nap során. Egyrészt karmantyúfán, kiskereken dolgoztunk, másrészt szádfán különböző szalagokat szőttünk, s mindehhez módszertani útmutatást is nyújtottam. Foglalkozástervet készítettem, megfogalmaztam a különböző fogásokat, a szövés menetét képekkel illusztráltam, s kitértünk a kárpátaljai foglalkozások tapasztalataira is. Hagyományos kiseszközökkel tartottam a képzést, mivel eszközkészítő is vagyok. Mindent úgy válogattam össze, hogy a helyszínen, például kartonpapírból, a fogásokat a legegyszerűbben tudják megvalósítani” – fogalamzott a sajtóanyagban a szakember, aki szerint a csapat a képzés trövid időtartama ellenére „teljesen összeforrt”.

Boldog vagyok, hogy e szorongatott helyzetben elvonhattam figyelmüket a mindennapok gondjairól, s mosolyt csalhattam az egybegyűltek arcára

 – összegezte Kocsis-Pintér Borbála.

Forrás: HHH

A kezdeményezés nyáron – a kárpátaljai körülmények figyelembevételével – táborral folytatódik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában