Megsértették a szabályokat

2023.08.23. 17:45

Jelentős bírságot szabott ki az SZTFH egy bányatársaságra

A Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága bányafelügyeleti hatáskörben 5 millió forintos bírságot szabott ki egy világörökségi területen működő bányavállalkozóval szemben.

MW

Illusztráció

Forrás: MTI

Fotó: Vajda János

2023. március 15-én lépett hatályba a világörökségi területen folytatott bányászati tevékenységre vonatkozó 5/2023. (II. 28.) SZTFH rendelet, amely többek közt rögzíti, hogy ezekben a bányákban a kitermelés elsődlegesen kézi vagy gépi módszerrel lehetséges. A rendelt kitér arra is, hogy robbantással egy helyszínen és havi egy alkalommal lehet robbantást végezni. Az új szabályokra történő felkészülésre a rendelet 60 napos felkészülési időt biztosított a bányavállalkozóknak. 

A bányafelügyelet hatósági ellenőrzése során megállapította, hogy egy bányavállalkozó a szabályokat megsértve, a felkészülési időt követő első alkalommal két helyszínen is robbantott egy napon belül. 

Az Országos Bányakapitányság a lefolytatott eljárást követően 5 millió forintos bírságot szabott ki a bányavállalkozóval szemben. A bányafelügyelet a szigorú szankcionálással is ösztönözni szeretné a bányavállalkozókat arra, hogy a jogi szabályozást maradéktalanul betartsák.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában