haon

2013.01.08. 19:11

„Szemét” ügy: drasztikus áremelésről és megtévesztett képviselőkről beszélnek a szocialisták

Debrecen - Elfogadhatatlannak nevezte az MSZP debreceni szervezetének két képviselője, Szabó Miklós és Szathmári Károly, hogy 2012-höz képest 20 százalékos díjemelést hajtott végre az AKSD a lakossági szemétszállítást érintően, a városvezetés asszisztálásával, a közgyűlés szándékának ellenében.

Debrecen - Elfogadhatatlannak nevezte az MSZP debreceni szervezetének két képviselője, Szabó Miklós és Szathmári Károly, hogy 2012-höz képest 20 százalékos díjemelést hajtott végre az AKSD a lakossági szemétszállítást érintően, a városvezetés asszisztálásával, a közgyűlés szándékának ellenében.Az emelés mértékét drasztikusnak és aránytalannak mondták keddi sajtótájékoztatójukon.

– Egyetértünk az kormányzat azon törekvésével, hogy igyekszik a rezsiköltségeket kordában tartani. E szellemben fogadták el az új hulladékgazdálkodási törvényt is november 30-án, abban 4,2 százalékban maximálva a lehetséges díjemelés mértékét 2012-höz képest. Ugyane törvényben megvonták az önkormányzatok ármegállapító jogát – fejtette ki Szathmári Károly.

Megjegyezte: a dátumoknak fontos szerepe van az ügyben, ugyanis egy nappal a törvény elfogadása előtt, november 29-én módosította a város közgyűlése a saját rendeletét, abban meghatározva egy olyan mértékű díjemelést, amiből rögtön 12,2 százalék kedvezményt adott, így a lakoság számára az ár változatlan maradt.

Csakhogy a következő naptól kezdve már nem volt ármegállapítási joga a testületnek, és az AKSD a 2013. januárjától érvényesítendő díjkalkulációját már az illetékes minisztériumnak nyújtotta be. Abban a november 29-én meghatározott árat szerepeltette mint 2012. évi árat, a lakossági kedvezmény érvényesítése nélkül, és erre jött még a 4,2 százalékos engedélyezett emelés, így a végösszeg 20 százalékkal magasabb díj a 2012-ben fizetetthez viszonyítva – magyarázta a képviselő.

Azon véleményének adott hangot, hogy a „tűz közelében ülőknek van információjuk a holnapi döntésekről”, az előterjesztők tudták, milyen országos lépések várhatók és úgy gondolhatták, hogy amikor majd márciusban feltételezhetően újabb rezsicsökkentésre kerül sor, „lesz miből engedni”. Ezzel együtt megtévesztették a képviselőket is, akik jóhiszeműen szavaztak november 29-én.

– Gyenge pontja az emelésnek, hogy a közgyűlés döntött a 12,2 százalékos lakossági kedvezményről, tehát az AKSD-vel a következő 10 évre kötött szerződésben ezt érvényesíteni kellett volna, amit azonban a polgármester nem tett meg – hívta fel a figyelmet Szatmári Károly, hozzátéve, hogy a következő közgyűlésen interpellációt intéz majd ez ügyben Kósa Lajoshoz.

– A városvezetők próbáltak magyarázkodni a tévében, azt mondták, hogy a 12,2 százalékos kedvezmény csupán 2012. év végéig szólt. Azonban az előterjesztésnek a kedvezmény indoklásáról szóló részében hivatkozásként egy 2014. augusztus 31-ei dátum szerepel – jegyezte meg Szabó Miklós.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!