Hajdú-Bihar

2013.02.17. 15:57

Utcára mennének a magyar méhészek

Debrecen - Nincs elég „méhlegelő”, irtják az akácosokat, a vízpartok növényeit.

Debrecen - Nincs elég „méhlegelő”, irtják az akácosokat, a vízpartok növényeit.

Nagyon pozitív, hogy a közmunka program keretében takarítják az utak mentén lévő árkokat, a vízvédelmi területeket, ám így olyan növényeket is kipusztítanak, amelyek a méhek számára méz- és virágporforrást jelentenek – fogalmazott Király László, az Országos Magyar Méhész Egyesület Hajdú-Bihar Megyei elnöke. Kevesebb az akác, irtják a kökényt, a mogyorót, az ámorvesszőt, a fűzféléket, amelyek a virágpor és nektár tartalmuk miatt a tavaszi fejlődést segítenék elő a méhcsaládoknál. Az akác különösen fontos a méhészek számára, hiszen akácvirágzáskor gyakran az erdőkbe telepítik a családokat.

– A természetvédők szerint az akác tájidegen, nem őshonos faj. Az erdészettől kapott információk alapján nem is támogatják az akácosok telepítését, az akácerdők csupán a vágásérettségig maradnak. Ez a folyamat további jelentős veszteséget okozhat a méhészeknek, de az országnak is – tette hozzá Király László, megjegyezve, hogy elkezdődtek az egyeztető tárgyalások az illetékes hatóságokkal, ám, ha nem tudnak megegyezni, akkor tiltakozó demonstrációt helyeztek kilátásba a Parlament elé.

HBN-KER

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!