Hajdú-Bihar

2011.10.12. 19:54

Aki jól dolgozik, büntet Debrecenben

Debrecen - Az elszállított járművek számában tavaly óta nincs csökkenés.

Debrecen - Az elszállított járművek számában tavaly óta nincs csökkenés.

Tavaly még több mint háromszáz, idén viszont szeptember végéig csak 94 autóra raktak kerékbilincset Debrecenben. Ennek okáról kérdeztük először Tőzsér Gyulát, a közterület-felügyelet hatósági osztályának vezetőjét, aki szerint az a magyarázat, hogy a közlekedők egyre figyelmesebbek, illetve 2010. január 1-je óta kötelességük megkérdezni a gépjármű nyilvántartótól, bejelentett-e tulajdonos valamilyen elérhetőséget. Ha igen, értesíteni kell őt. Ezzel idő telik el, s közben gyakran megérkezik a járművezető – szólt a válasz.

Kerékbilincseléshez egyébként legtöbbször azért folyamodnak, mert a járművezető zöld területen, mindkét irányból behajtani tilos útszakaszon, illetve járdán áll meg, úgy, hogy a járdának kevesebb mint felét foglalja el – sorolta az osztályvezető. Ha igaz, hogy bilincselésre egyre ritkábban adunk okot, érthetetlen, miért nincs változás a súlyosabb vétségek arányában, ami a jármű elszállítását indokolja. E téren ugyanis - mint grafikánkon is látható - a csökkenés legkisebb jelét sem tapasztalhatjuk, a tendencia inkább kissé emelkedő.

Elhivatottságból

Mint közismert, a közterület-felügyelők a szabálytalan parkolásokról értesítik a diszpécsert, mivel a kerékbilincs felrakása vagy a jármű elszállítása a Pannon Guard feladata. A cég a felügyelet által kiírt pályázaton nyerte el a megbízást, amelyet 2009 májusában írtak alá.

Kérdésünkre, hogy anyagilag érdekeltek-e a közterület-felügyelők a bevétel növelésében, Tőzsér Gyula egyértelműen nemmel felelt. Hogy akkor mégis mi indítja őket a hibázók kifejezett keresésére? Az osztályvezető ezt mondta: a feladat, hogy megőrizzék a város rendjét, illetve a szakmai elhivatottság. Egy-egy munkatársuk naponta átlagosan ötször intézkedik. Megjegyzésünkre azonban, hogy aki nem büntet, attól valószínűleg megválnának, nem cáfolt.

Az országban az egyetlen

Az utánpótlást firtató kérdésünkre derült ki, hogy Tőzsér Gyula tantervei alapján Derecskén egy éves nappali tagozatos képzésen oktatják a jelentkezőket. Az országban ez az egyetlen intézmény, ahol a 23 évesnél fiatalabb diákok tandíjmentesen szerezhetnek személy- és vagyonőri, illetve közterület-felügyelői végzettséget. A szakmai tárgyakat Tőzsér Gyula oktatja. Idén szeptemberben 45 hallgatóval indult a tanév.

HBN-SZ.K.


Debrecen – A Pannon Guard bevétele megközelíti a nettó 50 millió forintot.

Debrecen – Az országban egyedül a Debreceni Közterület-felügyelet hozott létre egy éves nappali iskolát pénz- és vagyonőri, illetve közterületfelügyelői szakképzésre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!