Hajdú-Bihar

2011.10.04. 13:04

A gazdák már az eget kémlelik

Hajdú-Bihar - Az őszi talajmunkákhoz és a vetéshez nagyon kellene a csapadék - mondják a gazdálkodók.

Hajdú-Bihar - Az őszi talajmunkákhoz és a vetéshez nagyon kellene a csapadék - mondják a gazdálkodók.

Az idén 42 ezer hektáron termesztett napraforgó betakarítása már a finisében jár megyénkben, a 2,5 tonnát meghaladó hektáronkénti terméshozammal összességében elégedettek a gazdák. Cukorrépából a vártnál kevesebb termett, viszont magas a növény cukortartalma, ami kompenzálhatja a mennyiségbeli elmaradást.

"Az idei év nagy vesztesei a burgonyatermelők lehetnek, hiszen tőlük az önköltség feléért, harmadáért vennék meg a kereskedők az újkrumpli kilóját" - mondta el a Naplónak Kiss Zoltán, a megyei kormányhivatal mezőgazdasági szakigazgatási szervének földművelési igazgatója.

Kukoricából a 112 ezer hektárnyi vetésterület feléről már levágták a növényt, a 7 tonna körüli átlagtermés elégedettségre ad okot. Ha ilyen marad az időjárás, a jövő hét végére akár végezhetnek is a betakarításával. Az őszi talajmunkáknál már vannak gondok, a kiszáradt talajok ugyanis nem kedveznek az őszi mélyszántásnak és a magágy-előkészítésnek. Előbbi munkát 200 ezer, míg utóbbit 100 ezer hektáron kell elvégezni a megyében. Az őszi káposztarepce már el van vetve, a száraz talajokban azonban rosszul kel a növény.


Kaba, Hajdúböszörmény – A termelő úgy kapott 27 forintot egy kiló burgonyáért, hogy neki kellett a fővárosba elszállítani a termést.

Hajdú-Bihar – Az őszi talajmunkáknál vannak gondok, a kiszáradt talajok ugyanis nem kedveznek az őszi mélyszántásnak és a magágy-előkészítésnek.

Hajdú-Bihar – A burgonyatermesztők lesznek az idei év nagy vesztesei a hajdú-bihari mezőgazdaságban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!