Friss hírek

2010.09.02. 12:05

Tarlós: a főváros nem egyszemélyes játék - atv.hu

<p>Lemond országgyűlési mandátumáról Tarlós István, ha az októberi önkormányzati választásokon megválasztják Budapest főpolgármesterének. A Fidesz-KDNP jelöltje ezt az atv.hu olvasóinak válaszolta egy csütörtöki internetes fórumon. A politikus arról is beszámolt: nem érezte úgy, hogy Orbán Viktor miniszterelnök bármikor "fogta volna a kezét", vagy bármiben megkötötte volna. Hozzátette: a főváros nem egyszemélyes játék, az ellenőrző szerepkörökben például az ellenzéknek adná át a dominanciát.</p>

Tarlós István elmondta: hosszú évek óta megbízható a munkakapcsolata Orbán Viktorral, és visszautasította a kérdést, miszerint az ország vezetése minden lényeges ponton egy embertől, Orbán Viktortól függ. Mint fogalmazott: a főváros nem egyszemélyes játék, szerepet szán az ellenzéknek, a kabinetben pedig a fővárosi politikusok mellett a kerületi polgármesterekre és különböző szakterületek civil szaktekintélyeire is számít. Példaként említette, hogy szoros kapcsolatot tervez az Városvédőkkel, a VEKE-vel, a kerékpárosokkal, a gyermekmentőkkel, és a nagycsaládosokkal.

Arra a kérdésre, hogy nem tudna-e hatni arra, hogy a kormány fizesse ki a BKV-nak járó 7,5 milliárd forintot, azt válaszolta: a kormány ennél nagyobb segítséget tervez biztosítani a tömegközlekedési társaság talpraállításához. Ennek részleteiről egyelőre nem árult el többet, de megjegyezte: az a probléma a kormány-főváros között kötött szerződéssel, hogy az állami támogatást állandó tarifaemeléshez köti, vagyis ha a kormány támogatást ad, az tarifaemeléssel jár.

A jelölt arról is beszámolt: Bojár Iván András jelenlegi városarculati tanácsnokkal jó a munkakapcsolata, így ha Tarlós főpolgármester lenne, a jövőben a városarculati iroda vezetője lehet a fővárosi szabad demokrata frakció jelenlegi képviselője.

Ezek is érdekelhetik