Friss hírek

2010.09.03. 19:40

Önkormányzati és állami cégvezetők kereshetnek 2 millió felett - RTL Híradó

<p>Továbbra is több mint 8 millió forintot keres havonta Klados Gusztáv, a 4-es metró főmérnöke. Rá ugyanis nem vonatkozik a 2 millió forintos bérplafon. Ahogy a többi önkormányzati és állami cégvezetőre sem. A legnagyobb állami vállalatoknál ennek ellenére önként betartják a szabályt - számolt be az RTL Híradó.</p>

Nem csökken mindegyik állami és önkormányzati cég vezetőjének fizetése kétmillió forintra. A korlát ugyanis csak a közszférában dolgozó vezetőket érinti. Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke a negyedét keresi annak, mint Klados Gusztáv, aki a 4-es metró építését vezeti. Simorra ugyanis vonatkozik a 2 milliós bérplafon, Kladosra pedig nem. Így ő most is több mint nyolcmilliót keres havonta.

Klados Gusztáv korábban úgy fogalmazott: fizetése semmilyen különleges léptéket nem képvisel a nemzetközi mezőnyben.

A metróépítést vezető cég a BKV része, és a budapesti önkormányzat tulajdonában van. Rájuk és a többi önkormányzati, illetve állami cégre a kormányszóvivő szerint sem alkalmazható a kétmilliós plafon. Nagy Anna azt mondta: az állami cégek a piacon működő piaci szervezetek. Ők nem a költségvetéstől kapják éves bevételeiket. Éppen ezért az állami cégekre nem vonatkozik ez a törvény, mégis sokan bevezették. Ilyen például a MÁV, az MVM vagy a Szerencsejáték Zrt. Ezek az állami vállalatok tehát önként korlátozták a béreket.

A kétmilliós plafon egyébként csak a fizetésekre vonatkozik, a prémiumokra nem.

Ezek is érdekelhetik