Friss hírek

2009.11.28. 18:34

Rászoruló családokat támogattak Tápszentmiklóson

<p>Elõbb jött a karácsony a Gyõr-Moson-Sopron megyei Tápszentmiklóson: 25 rászoruló család 80 gyermeke kapott több százezer forint értékû adományt szombat délután. Játékokkal, édességgel és ruhákkal lepte meg õket egy alapítvány. A segítség azonban máshol is elkelne. A segélyszervezeteknél azt mondják: miközben a rászorulók száma folyamatosan nõ, az adakozó kedv egyre csökken.</p>

Két mikrobusz telt meg az adományokkal, amelyeket a Végsõ Vár Alapítvány ajánlott fel a tápszentmiklósi rászoruló családoknak. Az adományt szombaton adták át a 25 családnak. A gyerekek az édességnek és a játékoknak örültek legjobban, szüleik pedig a ruháknak. Sokan csak ilyen adományok révén jutnak ugyanis új ruhához.

Egyre több a rászoruló Magyarországon: csak a Máltai Szeretetszolgálathoz már négyszer annyi egyéni segélykérelem érkezett be eddig idén, mint tavaly egész évben. Eközben 5-10 százalékkal kevesebb pénzadományt kaptak. A tárgyi felajánlások pedig 30-40 százalékkal csökkentek, amelynek egyik fõ oka, hogy 2008 óta áfát kell fizetni az ilyen adományok után az adakozóknak.

Ha egy nagyvállalat megsemmisíti például a lejárat közeli élelmiszert, akkor azt költségként el tudja számolni. Ha odaadja egy karitatív szervezetnek, hogy juttassa el a rászorulókhoz, akkor utána adót fizethet a magyar államnak - mondta a Független Hírügynökségnek Gyõri Dani Lajos, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat ügyvezetõ alelnöke.

A segélyszervezetek attól tartanak, hogy jövõre még kevesebb felajánlást kapnak. Januártól megszûnnek ugyanis a pénzbeli adományok után járó adókedvezmények.

Ezek is érdekelhetik