Friss hírek

2009.11.28. 13:59

Orosz vonatkatasztrófa - most már biztos, hogy terrorcselekmény volt

<p>Terrortámadás miatt siklott ki a Nevski Express gyorsvonat - közölték szombaton orosz illetékesek. A katasztrófa helyszínén pokolgép nyomaira is bukkantak. A szerencsétlenségnek a legfrissebb adatok szerint 39 halálos áldozata van.</p>

Vladimir Markin, az orosz szövetségi vizsgálóbizottság szóvivõje azt mondta: "most már bizonyos, hogy terrorcselekmény történt." Hozzátette: pokolgép-részeket is találtak a vonatkatasztrófa helyszínén.

Az orosz hatóságok legfrissebb adatai szerint 39-re nõtt a kisiklott és felborult személyszállító vonat halálos áldozatainak száma. Rajtuk kívül mintegy 80-an sérültek meg, 40 utast pedig továbbra is keresnek.

A Nevski Express Moszkvából Szentpétervárra tartott, amikor útközben négy kocsija kisiklott, és felborult. Ugyanezen a vasútvonalon két éve több tucatnyian sérültek meg egy vonatrobbanásban, amelyet feltételezhetõen csecsen szélsõségesek hajtottak végre.

A mostani szerencsétlenség pénteken este, helyi idõ szerint röviddel fél tíz után történt. A vonat, a Nevski Express Moszkvából Szentpétervárra tartott, amikor a novgorodi régióban, Bologoye település közelében haladva a szerelvény négy vagonja kisiklott, majd felborult. Az orosz híradások szerint a vonat 14 kocsijában összesen mintegy 660-an utaztak. A szemtanúk állítólag egy hangos robbanást hallottak, mielõtt a vagonok kisiklottak.

Korábban, 2007. augusztusában ugyanezen a vasútvonalon 60 utas sérült meg, amikor egy bombarobbanás miatt kisiklott egy vonat. Azt a támadást csecsen szélsõségesek hajtották végre.

Ezek is érdekelhetik