Friss hírek

2009.11.03. 13:49

Megfagyott egy hajléktalan feltehetõen Székesfehérváron- a város Krízisközpontja fejlesztésre szorul

<p>Feltehetõen megfagyott az a hajléktalan, akit Székesfehérváron találtak meg, még hétfõre virradóra. A tea- és a krízisjárat éppen hétfõn indult a városban, hogy a hidegben is gondját viseljék az utcán élõknek. A Krízisközpont zsúfolt, és nem felel meg minden jogszabályi feltételnek, ezért új nappali melegedõt és szociális népkonyhát építene az önkormányzat. Pályázaton 50 millió forintot várnak ehhez.</p>

Az elhunyt nyugdíjas korú férfi korábban bent lakott a hajléktalan szállón. November 20-án kórházból került ki, és eltûnt szem elõl, halálának pontos okát még vizsgálják.

Az emberek segítségét kérik: ne csak a mentõket, hanem a Krízisközpontot is értesítsék, ha ellátatlan, esetleg beteg embert látnak az utcán - mondta kedden sajtótájékoztatón Zsabka Attila, a Krízisközpont vezetõje.

Ettõl a héttõl hétköznap este étellel, takarókkal, gyógyszerekkel teajárat járja a város utcáit, hétvégeken pedig krízisjárat figyel a szabad ég alatt, sátrakban élõkre. Pályázaton több millió forintot nyert az intézmény, ebbõl üzemeltetik a járatokat, ezenkívül vitaminokat osztanak a hajléktalan embereknek, és saját pénzbõl gyümölcsöt is vásárolnak számukra - sorolta Zsabka Attila.

A központ azoknak, akik kérik, fizeti a szezonális és az új influenza elleni, valamint a tüdõgyulladás elleni védõoltást. Másfél hete több mint hatvan ember kapta meg a kétféle influenza elleni vakcinát.

A nappali melegedõ és szociális konyha 8 és 16 óra között tart nyitva télen, de a menhelyen vacsorát is kap mindenki, aki bemegy.

Zsúfolt a Krízisközpont: ezen az egyetlen telephelyen 6-8 féle ellátást biztosítanak egyszerre. A napközben bejárók meglopják, idõnként bántják a bent élõ beteg, kiszolgáltatott embereket. Nem akadálymentes az épület, nincs külön férfi és nõi vizesblokk, ezért pályáz a város új nappali melegedõre és szociális népkonyhára. Az 58 milliós beruházáshoz a Közép-dunántúli Operatív Programon 50 millió forint támogatást vár az önkormányzat. A pályázatot december 1-én adja be, és márciusban kiderül az eredmény - mondta Márton Zoltán, a szociális bizottság elnöke. A beruházás nemcsak a fedél nélkül élõk ellátásának minõségi fejlesztését szolgálná, hanem a Krízisközpont környékén élõk ellenérzését is csökkentené azzal, hogy a terhelés két városrész között oszlana meg - tette hozzá Márton Zoltán.

Székesfehérváron csaknem 400 fedél nélkül élõt tartanak nyilván. Közülük 200-at tudnak intézményekben elhelyezni. 100-150 ember él az utcákon.

Ezek is érdekelhetik