Friss hírek

2009.11.26. 18:44

Már nem törvényellenes hamis házassági ajánlattal nõket csábítani Dél-Koreában

<p>Dél-Korea alkotmánybírósága csütörtökön megsemmisített egy több évtizedes törvényt, amelynek értelmében két évig tartó börtönbüntetésre lehetett ítélni azokat a férfiakat, akik hamis házassági ajánlattal vittek ágyba nõket. A bíróság szerint a törvény sértette a nõk méltóságát és személyiségi jogaikat.</p>

A kilenc bíróból álló dél-koreai alkotmánybíróság 6-3 arányban nyilvánította alkotmányellenesnek a csak a férfiakat célzó törvényt. A bíróság véleménye szerint a törvény "kisgyerekként" kezelte a nõket, és ellentétes az alkotmány azon szakaszával, amely szerint a nõket és férfiakat egyenlõként kell kezelni. A szabályozás ezen kívül nem tükrözi a társadalom jelenlegi hozzáállását a szexhez, és individualizmushoz - indokolta döntését a bíróság.

Az alkotmánybíróság azután foglalkozott az üggyel, hogy kettõ, az 1953-ban bevezetett törvény alapján elítélt férfi hozzájuk fordult. A törvény értelmében két évig tartó szabadságvesztésre, valamint több mint hétszázezer forintnyi összeget kitevõ pénzbüntetésre ítélhették azokat a férfiakat, akik hamis házassági ajánlattal vettek rá szexre nõket.

A bíróság szóvivõje elmondta, hogy a törvényt azonnali hatállyal semmisítették meg. A törvény alapján elítélt férfiakat fel lehet menteni, és kárpótlásra is jogosultak, ha újratárgyalást kérnek. A törvény alapján elítélt férfiak száma egyébként folyamatosan csökkent. Míg 1981-ben 269 ítélet született, 2006-ban már csak 46 férfit ítéltek el.

A bíróság szóvivõje az AFP francia hírügynökségnek nyilatkozva elmondta, hogy a törvényt néhány nõ zsarolásra használta fel, perrel fenyegetõzve szex után.

Ezek is érdekelhetik