Friss hírek

2009.11.03. 20:34

Jogsértõek az olasz osztálytermekben elhelyezett feszületek

<p>Az olasz iskolákban elhelyezett feszületek sérti a szülõk és diákok azon jogait, hogy saját meggyõzõdésük szerint neveljék gyermekeiket - így döntött kedden az Emberi Jogok Európai Bírósága. Az olasz politikusok éles hangú nyilatkozatokban reagáltak. Azt mondták, hogy a feszület nem a katolicizmus, hanem sokkal inkább az olasz nemzeti identitás és hagyományok szimbóluma. Az olasz külügyminiszter szerint fellebbeznek a döntés ellen.</p>

A strasbourgi székhelyû bíróság döntése szerint az állami iskolákban elhelyezett feszületek sértik a szülõk azon jogait, hogy saját meggyõzõdésük szerint neveljék gyermekeiket. Ezenkívül az osztálytermekben elhelyezett feszületek korlátozzák a diákok vallásszabadsághoz való jogát, és zavarhatja a más vallású és kisebbségekhez tartozó gyerekeket - mondta ki a bíróság.

Az európai bírósághoz egy olasz nõ, Soile Lautsi fordult, miután végigjárta az olasz igazságügyi rendszer minden lépcsõjét. Nyolc éve kezdeményezett jogi lépéseket annak eléréséhez, hogy ne rakhassanak ki feszületeket az iskolákban. Az olasz bírák azonban elutasították kérését, arra hivatkozva, hogy a feszület "hazafias", és az olasz tradíciókat jelképezi, és nem csupán a katolicizmus szimbóluma.

Az olasz oktatásügyi miniszter, Mariastella Gelmini a döntés után kijelentette, hogy az osztálytermekben lévõ feszületek az olasz hagyományok, és nem a katolicizmus szimbólumai - közölte az ANSA olasz hírügynökség. A feszületek eltüntetésével az olasz identitás egy részét tüntetik el - jelentette ki Gelmini. Az olasz külügyminiszter közölte, hogy fellebbeznek a döntés ellen.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!