Friss hírek

2009.11.14. 11:09

Diabétesz Világnap: kékbe öltözik a Magyar Tudományos Akadémia épülete

<p>Kék színnel világítják meg a Magyar Tudományos Akadémia épületét szombat este hat óra és éjfél között, a Diabétesz Világnapján. Így akarják felhívni az emberek figyelmét arra, hogy egyre több embert érint ez a betegség: idehaza egymillió, a világon 246 millió ember küzd vele - mondta el a Független Hírügynökségnek Kincses János, a Magyar Cukorbetegek Országos Szövetségének elnöke. Több vidéki nagyváros is csatlakozott az akcióhoz- tette hozzá.</p>

Világszerte több száz épület borul kékbe november 14-én, a Diabétesz Világnapján. Budapesten a Magyar Tudományos Akadémia épületét világítják majd meg este hat óra és éjfél között- mondta Kincses János. Több vidéki nagyváros, így Debrecen, Kaposvár, Veszprém és Eger is csatlakozott az akcióhoz. A külföldi nevezetességek közül pedig olyanokat öltöztetnek szombaton az összefogás színébe, mint például a Rio de Janeiro-i Jézus-szobor, a New York-i Empire State Building, vagy Japánban a Kamakura-i nagy Buddha szobor.

Kincses János elmondta, hogy idehaza körülbelül egymillió embert érint ez a betegség. 650-700 ezren lehetnek azok, akikrõl már tudni lehet, hogy cukorbetegek, a többiek pedig a kór "elõszobájában" vannak - fogalmazott a Magyar Cukorbetegek Országos Szövetségének elnöke. Évrõl évre nõ ez a szám. Elsõsorban a kettes típusú cukorbetegség terjed, ami a nem megfelelõ életmóddal függ össze. A világon körülbelül 246 millióra tehetõ a cukotbetegek száma.

A november 14-i világnapot az inzulin felfedezõje, Frederick Banting születésének évfordulójára tûzték ki, és az ENSZ 2006 decemberében a hivatalos világnapjai közé sorolta. 2007-ben világítottak ki elõször kékkel épületeket, szobrokat ezen a napon. Magyarország 2008-ban csatlakozott a kezdeményezéshez, a Szabadság-szobrot öltöztették kékbe.

Ezek is érdekelhetik