Friss hírek

2009.11.06. 12:49

Budai Gyula: ha Oszkó nem tudja megállítani az állami földek elherdálását, mondjon le

<p>A Magyar Nemzeti Vagyonkezelõ Zrt. 35 ezer hektányi, jó minõségû földre írt ki haszonbérleti pályázatot olyan feltételekkel, hogy azt gyakorlatilag csak a szocialista agrárlobbi tudja megszerezni - mondta a Magosz szövetségi igazgatója pénteki sajtótájékoztatóján. Budai Gyula szerint a pénzügyminiszternek mindent meg kell tennie annak érdekében, hogy megakadályozza az ilyen jellegû privatizációt. Ha viszont képtelen erre, akkor Oszkó Péter alkalmatlan a pozíciójára, és jobban teszi, ha lemond - hangzott el.</p>

Az érintett földterületek bérleti ideje 2015-ben, 2016-ban jár le.. A pályázatok gyors kiírásra azért volt szükség, hogy a baloldai kötõdésû agrárlobbi további 20 évre állami földhöz juthasson - közölte Budai Gyula. A helyi gazdálkodódk, termelõk nemigen tudnak indulni a pályázaton, a feltételeknek ugyanis csak a tõkeerõs, volt állami gazdaságokból alakult részvénytársaságok képesek eleget tenni - folytatta a politikus.

Budai Gyula szerint mindez ellentétes a hazai földbirtok politikával, és az uniós irányelvekkel is, ezért a jövõ héten a Gazdasági Versenyhivatalhoz fordul, valamint a brüsszeli versenyjogi bizottságot is megkeresi az ügyben.

Ezek is érdekelhetik