Friss hírek

2009.11.04. 09:29

Belépett a pártba a dalai láma unokahuga

<p>Belépett a kormányzó Kínai Kommunista Pártba a dalai láma egyik hozzátartozója - lelkendezett a pekingi állami média szerdán. A katonanõ reméli, hazalátogat még a vallási vezetõ.</p>

"Büszke vagyok, hogy beléptem a pártba" - idézte az egyik kínai hírügynökség Deying Drolmát. "A nagymamám a dalai láma unokatestvére. Amikor 1959-ben Indiában menekült, kérte a nagyit és családját, hogy tartson vele, de õ ezt megtagadta. Azt mondta, hogy soha nem árulná el az anyaországot" - tette hozzá. A kínai hadseregben szolgáló 35 éves nõ már le is tette az esküt.

Peking szerint a számüzetésben lévõ dalai láma Tibet függetlenségéért küzd. A Nobel-békedíjas vallási vezetõ ezt rendszeresen cáfolja, mondván, csak nagyobb autonómiát akar a tartománynak, ahová a kínai hadsereg 1951-ben vonult be, hogy "felszabadítsa Tibetet". A dalai láma egy kudarcba fulladt Peking-ellenes felkelés után hagyta el országát. Unokahúga kijelentette: reméli, hogy a dalai láma még hazatér egyszer látogatóba. "Õ már egy idõs ember, és az öregeknek hiányzik a szülõvárosuk" - mondta a rokon.

Ezek is érdekelhetik