Friss hírek

2009.11.10. 14:24

123 milliárdos a hiány az egészségbiztosításban

<p>Több mint 23 milliárd forintos hiány jelentkezett az Egészségbiztosítási Alapban októberben, ami azt jelenti, hogy az elsõ 10 hónap hiánya már 123,6 milliárd forintnál jár - mondta Székely Tamás egészségügyi miniszter a Napi Gazdaság egészségügyi finanszírozás kapcsán szervezett konferenciáján kedden. A tárcavezetõ szerint az ágazat minden hónapban többet költött, mint az azt megelõzõ évben. Hozzátette: mindenképpen módosítani kell a jelenlegi struktúrán a finanszírozhatóság miatt.</p>

Székely Tamás elmondta: a többi között a járulékbevétel 103 milliárd forintos csökkenése és a gazdaság lassulása tehet a kimagasló hiányról. Hozzátette: 2008-ban éves szinten nullszaldós volt az Egészségbiztosítási Alap, a kasszában maradt 30 milliárd forintot pedig év végén el lehetett osztani az egészségügyi intézmények között. Idén, március kivételével, minden hónapban veszteség halmozódott fel. A miniszter azt mondta: az alap deficitje "virtuális", mert az állam pótolni fogja az összeget.

A tárcavezetõ emlékeztetett: a szakellátó szövetségekkel történt tárgyalás után a többi között visszaállították a teljesítményvolumen-korlátot november 1-tõl, kétszeri többletforrást biztosítottak, a jelenlegi háromhavi finanszírozási csúszást pedig 2 hónapra csökkentették. A miniszter szerint utóbbi volt a megállapodás leglényegesebb pontja.

Székely Tamás arról is beszélt: a finanszírozhatóság miatt módosítani kell a jelenlegi struktúrán is, mert jelenleg van olyan intézmény, ahol ez nem biztosított. Hozzátette: a javaslat szerint az országos kihasználtsághoz viszonyítanák a kihasználtságot, amelyet a Regionális Egészségügyi Tanácsok véleményeznének, a végszót pedig az ÁNTSZ mondaná ki. A miniszter hangsúlyozta: nem tömeges ágyszám-csökkentésre kell számítani, hanem arra, hogy ahol például egy 30 ágyas osztály 25-tel is tud mûködni, ott lehet csökkenteni.

A tárcavezetõ arról is beszámolt: szerdán kezdõdik egy egészségügyi salátatörvény általános vitája a Parlamentben, amelyben13 törvényt módosítanának. Ezek között szerepel a patikaliberalizáció szigorítása, új egészségügyi bírság bevezetése az egészségre káros tevékenységet végzõ szolgáltatóknál, a jogosulatlan igénybevétellel kapcsolatos javaslatok, valamint elektronikus kapcsolat kiépítése az egészségügyi ellátók között. Székely Tamás szerint a javaslatot december közepéig elfogadja az Országgyûlés.

Ezek is érdekelhetik