Friss hírek

2009.09.11. 22:28

Oszkó: Az SZDSZ kérései egybeesnek a kormány gazdaságpolitikájával

<p>A kormány gazdaságpolitikája igazodik az SZDSZ kéréseihez - derült ki szerdán Oszkó Péter pénzügyminiszter szavaiból, miután a jövõ évi költségvetés tervezetérõl tárgyalt a liberális párt frakcióvezetõjével. Kóka János az IMF-fel kötött szerzõdésben is rögzítené a következõ évekre elhatározott adócsökkentést. Az SZDSZ frakciója pénteken folytatja az egyeztetést a költségvetésrõl, amelyre meghívták a kormányfõt, a pénzügyminisztert és az SZDSZ elnökét is, aki nem tagja a frakciónak.</p>

A pénzügyminiszter termékenynek nevezte a szerdai egyeztetést az SZDSZ frakciójával, hiszen mint fogalmazott az SZDSZ költségvetésre vonatkozó kérései egybeesnek a kormány gazdaságpolitikájával.. Oszkó Péter szerint azonban néhány kérdést - amelyekre külön nem tért ki - még tisztázni kell, ám erre a parlament jövõ hétfõn kezdõdõ õszi ülésszakán még lesz lehetõség.

A pénzügyi tárca vezetõje egyelõre nem kívánt a költségvetés részleteirõl beszélni. A jövõ évi büdzsé tervezetét pénteken nyújtják be az Országgyûlésnek, a pontos számok is ekkor lesznek nyilvánosak. A pénzügyminiszter annyit azonban elmondott, hogy jövõre is lesz energiatámogatás, amelynek fedezetéül a Robin Hood adóból befolyt összegek szolgálnak. Oszkó Péter cáfolta azt a sajtóértesülést, amely szerint az egyházaktól arányaiban több pénzt vonnának el, mint más állami finanszírozású intézményektõl.

Az SZDSZ frakcióvezetõje az egyeztetés után elsõsorban a már bejelentett adócsökkentés és egykulcsos adózás "bebetonozásának" fontosságát hangsúlyozta. Kóka János szerint a legalsó adósáv jövõ évi 5 millió, majd 2011-tõl 15 millió forintra emelését, illetve annak egységes 17 százalékos megadóztatását az IMF-fel kötött szerzõdésbe, illetve a következõ három év költségvetési kitekintésében is szerepeltetni kell.

A liberális politikus szerint elsõsorban uniós forrásokból kell a gazdaságot élénkíteni, valamint egyszerûsíteni kell a vállalkozások hitelhez jutásának feltételeit. Kóka János szerint az innovációs alapba a vállalkozások mellett a kormánynak is kellene pénzt juttatnia jövõre. A frakcióvezetõ jövõre az információs normatívát is az idei szinten tartaná, mert szerinte különben ellehetetlenül az informatikai oktatás Magyarországon.

Az SZDSZ frakcióvezetõje a Független Hírügynökség kérdésére azt mondta, hogy bár nincs közvetlen egyeztetés közte és a párt elnöke között, Retkes Attilát is meghívták a párt pénteki frakcióülésére. Erre a tanácskozásra egyébként Bajnai Gordon miniszterelnököt és Oszkó Péter pénzügyminisztert is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!