Friss hírek

2009.08.25. 15:51

Az önkormányzati feladatmegosztás újragondolását szeretné a TÖOSZ

<p>Egyeztetésre hívja az önkormányzati szövetségeket és a fõpolgármestert a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) az önkormányzatokat érintõ már bejelentett 120 milliárdos támogatáscsökkentés miatt. A TÖOSZ azt szeretné, ha szeptember közepére alternatív megoldási javaslatokkal állnának a kormány elé. Olyanokkal, amelyek az önkormányzati rendszert alapjaiban nem rendítik meg, a költségvetésnek ugyanakkor megtakarítást jelentenek - mondta keddi sajtótájékoztatóján Molnár Gyula, a TÖOSZ elnöke.</p>

Molnár Gyula kiemelte, hogy "felfogásbeli probléma" van azoknál, akik a kormányzat részérõl az önkormányzati támogatás ügyében megszólalnak. Az önkormányzatokat ugyanis nem támogatja a kormány, hanem az adófizetõk pénzébõl szolgáltatásokat vásárol. Szerinte a rossz felfogásból hibás döntések következnek.

A TÖOSZ elnöke hangsúlyozta azt is, hogy tudomásul veszik, hogy a nehéz gazdasági helyzetben az önkormányzatoknak is szerepet kell vállalni, ez viszont - meglátásuk szerint - nem lehet komolyabb, mint más szféráké. Molnár Gyula azt mondta, hogy forráscsökkentést csak akkor tudnak támogatni, hogyha az feladatcsökkenéssel is együtt jár. Vagy legalább a meghatározott feladatoknál az önkormányzatok kapjanak szabad kezet. A szövetségi elnök példaként említette, hogy a térfigyelõ kamerákat csak köztisztviselõk nézhetik, ez pedig többletkiadást jelent egyes önkormányzatoknak.

A szövetség elnökségi ülésén több lehetõséget is felvetettek: ilyen például, hogy fixálják a következõ idõkre az önkormányzati támogatást, ami a GDP-vel arányosan változhatna. Emellett azt is javasolják, hogy a közszférában dolgozók többletjuttatásának egy részét függesszék fel, míg a válság tart. A kormány pedig azt a szabályt mellõzze erre az idõre, amely súlyosan bünteti a határidõkéséseket. A döntésekkel párhuzamosan pedig a kormány hozzon létre egy bizottságot, amely folyamatosan vizsgálja, hogy a normatíva vagy más változások milyen hatással vannak az egyes településtípusokra.

Molnár Gyula kiemelte, hogy szeretnék tudni, hogy milyen önkormányzati rendszerben dolgozik az állam. Azt ugyanis fûnyíróelvként tudják értelmezni, hogyha a csökkentéseknél az önkormányzati rendszert egységesnek kezelik.

A jövõ heti egyeztetésre levélben hívták meg Demszky Gábor fõpolgármestert, a Megyei Jogú Városok Szövetségének két elnökét - Kósa Lajost és Botka Lászlót -, Ódor Ferencet, a borsodi közgyûlés elnökét, valamint Gémesi Györgyöt, az önkormányzatok szövetségének elnökét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!