Friss hírek

2009.01.29. 19:10

Továbbra is káosz van Vasban és Zalában

<p>Vas és Zala megyében továbbra is nagy a káosz az időjárás miatt. Több tucatnyi településen továbbra sincs áram, és akadozik a vízellátás. Iskolákat és óvodákat zártak be, van ahol az orvosi rendelők sem működnek.</p>

A régióban az elmúlt 24 órában nem sokat javult az időjárás. Az utakon hóátfúvások nehezítik a közlekedést, az áramszolgáltatás helyreállítása pedig lassan halad. A kidőlt villanyoszlopokat és leszakadt vezetékeket csak lánctalpas járművekkel lehet megközelíteni. Az áramszolgáltató különleges gépekkel dolgozó alvállalkozókat bízott meg, ők segítenek a nehezen járható területekre vinni a hibaelhárításhoz szükséges eszközöket.

Majdnem egy méter mélyen átázott a talaj, és a hagyományos, gumikerekes, darus járművekkel nem lehet bemenni. Ezeket csörlős buldózerekkel vontatják be - tájékoztatta a Független Hírügynökséget Horváth Csaba, a LE-KO Kft. ügyvezetője.

A szakemberek éjjel-nappal dolgoznak, de lehet, hogy néhány településen még napokig nem lesz áram. Van, ahol emiatt a szennyvíztisztítók sem működnek, és nincs vezetékes víz. Vezetékes telefon sincs még mindenhol, a szerelők szélben és hóban dolgoznak az oszlopokon.

Az egervári iskolában csütörtökön nem volt tanítás, az épületben csak néhány pedagógus ügyelt - nagykabátban. A 230-ból csak egy diák felügyeletét nem tudták megoldani a szülők, őt az egyik tanár vitte haza, mert nála van fűtés.

Az önkormányzatok mindenhol próbálnak gondoskodni az emberekről. Ahol lehetett, melegedő helyiségeket nyitottak, és aggregátorokat vásároltak az áramszünet átvészelésére. Azt egyelőre megbecsülni sem lehet, hogy az érintett településeken mekkora az emberek kára. A szolgáltató állítólag felkészült a kárigények fogadására. Azt mondják, hogy vis maior esetén nem fizetnek, de minden bejelentést egyedileg bírálnak majd el.

Ezek is érdekelhetik