Friss hírek

2008.11.05. 13:52

Sólyom László a palesztin államfővel tárgyalt

<p>Magyarország reméli, hogy "eljön a közel-keleti béke ideje, amikor egy önálló palesztin állam és egy önálló izraeli állam fog békében egymás mellett élni" - jelentette ki szerdán Budapesten Sólyom László. A köztársasági elnök a palesztin államfővel, Mahmúd Abbásszal folytatott tárgyalása után nyilatkozott így a sajtónak.</p>

Sólyom László beszámolója szerint a két államfő egyetértett abban, hogy az Európai Uniónak a gazdasági mellett nagyobb politikai szerepet kell játszania a Közel-Keleten. "Az Egyesült Államok mellett az Európai Uniónak is megfelelő súlyú politikai szerepet kell vállalnia a térségben. Kívánatos és támogatandó a gazdasági mellett a politikai jelenlét is. Ezt Magyarország is így gondolja" - fogalmazott a köztársasági elnök.

Sólyom jelezte, hogy a palesztin-izraeli béketárgyalások folytatódásának egyik bizonytalansági tényezője megszűnt, mert eldőlt, hogy ki lesz a következő amerikai elnök. A magyar és a palesztin államfő azonban nem kommentálta a sajtónak a demokrata párti Barack Obama elnökválasztási győzelmét. Abbász mindössze annyit fűzött hozzá, hogy "Obama megválasztása az amerikai nép döntése volt".

A küszöbön álló izraeli parlamenti választásokkal kapcsolatban a palesztin államfő kijelentette, hogy a majdani új izraeli kormánnyal is folytatni szeretnék a béketárgyalásokat "amerikai közreműködéssel, a nemzetközi tényezők segítségével".

Sólyom méltatta, hogy az utóbbi időben a palesztinok körében a mérsékelt erők és megoldások kerültek előtérbe.

Mindkét államfő méltatta azt a tényt, hogy a 70-es, 80-as években több száz palesztin végezte egyetemi tanulmányait Magyarországon. Mahmúd Abbász kiemelte, hogy Magyarország még 1986-ban - amikor semmilyen hivatalos kapcsolat sem volt a palesztinok és Izrael állam között - elősegítette egy budapesti palesztin-izraeli találkozó megszervezését.

Abbász a mostani látogatásával Sólyom márciusi vizitjét viszonozta. A két találkozót Sólyom "a két ország közötti barátság" demonstrálásának minősítette.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!