Friss hírek

2007.11.30. 17:31

Gaskó: akár több napos is lehet a vasutassztrájk decemberben

<p>December 17-én reggel 6 órától határozatlan idejű sztrájkot hirdet a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) - jelentette be Gaskó István, a szervezet elnöke pénteken. A VDSZSZ a munkabeszüntetéssel a LIGA felhívásához csatlakozik, amelynek egyébként szintén Gaskó István a vezetője. A sztrájk akár napokig, vagy hetekig is eltarthat, de a Karácsonyt nem teszik tönkre - ígérte a szakszervezeti elnök. Ha a sztrájk még Karácsonykor is tart, akkor az ünnepek idejére felfüggesztik a demonstrációt - mondta Gaskó István.</p>

A VDSZSZ elnöke elmondta azt is vasutasok csak akkor fejezik be a munkabeszüntetést, ha a kormány végleg eláll a szárnyvonalak bezárásától, illetve ha a LIGA követelései is teljesülnek. Ezek az egészségbiztosítás átalakításáról szóló törvénytervezet visszavonása, illetve a nyugdíjszámítás már elfogadott és januártól életbe lépő módjának a megváltoztatása - mondta Gaskó István.

A VDSZSZ munkabeszüntetése valamennyi vasutas munkakört érinti, így a teljes személy- és teherszállítás leáll a sztrájk idejére. A LIGA tárgyalni szeretne, a kormány illetékesei azonban lemondták a péntekre és a szombatra összehívott találkozót is - közölte a szervezet elnöke. Legközelebb hétfőn reggel 9-től, az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) rendkívüli ülésén lesz tárgyalás a LIGA és a kormányzat között, amelyen a többi szakszervezeti szövetség is részt vesz - mondta Gaskó István.

A vasutasok mellett a villamosenergia-ipari dolgozók is csatlakoznak a LIGA felhívásához, és december 17-én 4 órás munkabeszüntetést tartanak - jelentette be Gál Rezső, a Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége elnöke, és Egyed Ferenc, LIGA Villamos- és Hőenergia-ipari Szakszervezetek (VHSZ) elnöke. A sztrájk az erőműveket, köztük Paksot, illetve az áramszolgáltató társaságokat érinti. Nem borul sötétségbe az ország és lakossági áramkorlátozást sem terveznek - mondta Gál Rezső. Az elégséges szolgáltatásról hamarosan megkezdik a tárgyalásokat. A munkabeszüntetés részleteiről az érdekképviselet vezetője későbbre ígért tájékoztatást.

A LIGA elnöke hétfőn hirdette meg december 17-ére az általános sztrájkot, amelyet az egészségbiztosítási rendszer átalakításáról szóló törvényjavaslat parlamenti végszavazásának napjára időzítettek. December 15-én, 11 órától pedig újabb tiltakozó nagygyűlést tartanak a fővárosi Kossuth tér környékén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!