Friss hírek

2007.11.06. 18:45

Eltörölhetik az "idióta-törvény"-t Amerika több államában

<p>New Jerseyben a keddi népszavazáson eltörölhetik azt az évszázados törvényt, amely eltiltotta a szavazati jog gyakorlásától az "idiótákat és a bolondokat". A törvény módosítását támogatják a politikusok és a közvélemény nagyobb része is - adta hírül helyi idő szerint hétfőn a The Star-Ledger. Ha New Jersey-ben a szavazás sikeres lesz, az várhatóan más államok törvényhozására is hatással lesz.</p>

New Jersey állam alkotmányában 1844-ben fogalmazták meg azt, hogy "idióták és bolondok" nem vehetnek részt a választásokon, szavazati jogukat nem gyakorolhatják. A szöveget több magánszemély és szervezet kifogásolta.

A több mint egy évszazada érvényben levő szöveget lealacsonyítónak és sértőnek tartják azok, akiknek beteg hozzátartozóik e passzus értelmében nem léphetnek a szavazófülkébe.

A szavazás eredményeként a törvény szövege úgy változhat, hogy az "idióták és bolondok" megnevezés helyett a szöveg "a szellemileg hátrányos helyzetűekre" utaljon. Az új megnevezés lényege, hogy tapintatosabban, a politikailag korrekt beszéd követelményeinek megfelelően nevezze meg azokat, akik nem képesek felfogni a szavazás értelmét, mikéntjét, és ezért nem engedik őket voksolni.

Az új elnevezésnek vannak ellenzői is, akik attól tartanak, hogy a "szellemileg hátrányos helyzetű" megnevezés a választók egy szélesebb körét tarthatja távol a választásoktól, a kisebbségek demokratikus jogai sérülhetnek, és akár manipulációra is lehetőséget adhat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!