Digitália

2023.11.09. 06:00

Kiderült: néhány napja megvívták a világ első űrcsatáját

Élesben ment, nem teszt volt: valódi ellenség támadó rakétáját semmisítették meg az űrben.

MW

Képünk illusztráció

Forrás: Shutterstock

A múlt hét elején az izraeli Arrow 2 rakétarendszer sikeresen elfogott és megsemmisített egy szuborbitális ballisztikus rakétát, amelyet Jemenből indítottak. Ez figyelemre méltó csúcstechnológiai vívmány, de beláthatatlan következményekkel járhat.

Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) az Arrow 2 rakétaelhárító rendszerével lelőttek egy iráni gyártású ballisztikus rakétát – jelentette a Haaretz. Az incidens október 31-én, kedden történt, s a jemeni erők valószínűleg Eilatot, a Vörös-tenger partján fekvő izraeli várost vették célba. A Telegraph közlése szerint a rakétát a Kármán-vonal felett fogták el és semmisítették meg.

A 100 km-es magasságban húzódó Kármán-vonal a világűr határa. Ez az a magasság, ahova egy légijármű már nem tud a felhajtóerő segítségével repülni, és el kell érnie az első kozmikus sebességet (7,9 km/s) a fennmaradáshoz.

Jonathan McDowell, a Harvard-Smithsonian csillagásza szerint a Kármán felett korábban is számos rakétát fogtak el, de eddig ugyanazon fél által tesztelési célból indított űreszközeit vették célba. Ez az első olyan eset, amikor egy ellenségtől érkező támadó rakétát semmisítenek meg az űrben – magyarázta McDowell a Gizmodónak.

A ballisztikus rakéták általában a Föld légkörén belül fenyegetnek. Bár az Egyesült Államok, Oroszország, Kína és India által végzett műhold-elhárító tesztek megmutatták, hogy képesek az űrben tevékenykedni, a mostani eset alapvetően különbözik technikai és jogi értelemben is.

A jemeni húti lázadók vállalták a felelősséget a támadásért. 2015 óta a húti erők széles körben alkalmazzák az Irán által szállított rakétákat és drónokat az arab koalícióval folytatott, állandósuló konfliktusukban.

Mint ismert, Izrael hadat üzent a Hamásznak, miután a palesztin fegyveres csoport október 7-én határon átnyúló támadásokat indított Gázából. Izrael lépése pedig a húti lázadók palesztinbarát válaszát váltotta ki.

A Haaretz jelentése szerint a megsemmisített rakéta egy Qadar volt, az iráni Shahab 3 rakéta továbbfejlesztett változata, 1600 kilométerről indítva. Az incidens valószínűleg

az első harc, amely az űrben zajlik,

a The Telegraph beszámolója szerint.

Az IDF által üzemeltetett, kifejezetten ballisztikus rakéták elfogására tervezett Arrow 2 rendszert az különbözteti meg a többi rakétavédelmi rendszertől, hogy nagy magasságban és – ahogy most bebizonyosodott – az űrben is képes célpontokat megsemmisíteni. A ballisztikus rakéták általában egy szuborbitális pályát követve egy vagy több robbanófejet juttatnak el az előre meghatározott területre. Ez a technológiai megoldás a nácik által kifejlesztett V-2 rakétára vezethető vissza, amely a történelem első hadviselésben használt ballisztikus rakétája volt.

Az izraeli Arrow rendszert az 1991-es Öböl-háború miatt építették fel, mert az izraeli városok akkor azzal szembesültek, hogy az iraki Scud rakéták legyőzték az USA által szállított Patriot elfogókat. Ez arra késztette az IDF-et, hogy hatékony rakétavédelmi rendszert hozzon létre.

A Világűrszerződés (OST) Outer Space Treaty, hivatalos magyar nevén Szerződés az államok tevékenységét szabályozó elvekről a világűr kutatása és felhasználása terén, beleértve a Holdat és más égitesteket, megtiltja nukleáris fegyverek vagy más tömegpusztító fegyverek elhelyezését a világűrben. Nem tiltja kifejezetten a hagyományos fegyvereket, és nem foglalkozik a rakéták elfogásával az űrben.

A ballisztikus rakéta nagy valószínűséggel nem került a Föld pályájának közelébe, így a fent említett tesztekkel ellentétben az incidens valószínűleg nem produkált veszélyes orbitális törmeléket.

Az eset nem csak az izraeli védelmi technológia fejlettségét bizonyítja, hanem új katonai stratégiai paradigmát is létrehoz. Lehetséges, hogy a nemzeteknek világszerte át kell értékelniük támadó és védekező képességeiket ennek a fejleménynek a fényében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!