BOON Sziréna

2019.01.12. 13:39

Jégről mentési gyakorlatot tartottak a Rakacai víztározónál

Szendrő, Bódvaszilas - Különböző mentési technikákat alkalmaztak a tűzoltók.

Szendrő, Bódvaszilas - Különböző mentési technikákat alkalmaztak a tűzoltók.

Közös jégről mentési gyakorlatot tartott csütörtökön a Szendrői Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság és a Bódvaszilasi Katasztrófavédelmi Őrs a Rakacai víztározónál.

Felelőtlen viselkedés

A gyakorlaton különböző mentési technikákat alkalmaztak a tűzoltók.

A jégbeszakadásoknak gyakran halálos kimenetelű végkifejlete van, az emberek felelőtlen viselkedésének és a jég tulajdonságának nem megfelelő ismerete miatt. A hirtelen hőmérséklet-változások, illetve a tartósan enyhe időjárás nagymértékben megváltoztathatja a jégtakaró tulajdonságait, ezáltal az veszélyessé, kiismerhetetlenné válhat. A szabad vizek jegén tartózkodni csak akkor szabad, ha az kellő szilárdságú, nem olvadt, nem mozog.

A szabad vizek jegére nemcsak a sportolásra, kikapcsolódásra vágyók mennek, hanem azok is, akik horgászat, illetve szellőztetés céljából léket vágnak. Lék vágása esetén a jégmentessé vált területet legalább 50 méter távolságból felismerhető módon meg kell jelölni. Az 1 négyzetmétert meghaladó területű léket nem elég megjelölni, azt 1 méter magasságban, legalább 10 centiméter széles piros-fehér csíkozású korláttal körül kell határolni.

ÉM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!