BOON Sziréna

2018.12.05. 10:34

Vásárláskor fő szempont: senki ne váljon áldozattá

Miskolc - Nem lehet elégszer ismételni, hogy a PIN-­kódot ne tartsuk a kártya közelében.

Miskolc - Nem lehet elégszer ismételni, hogy a PIN-­kódot ne tartsuk a kártya közelében.

Az év végi ünnepek közeledtével fokozódik a bevásárlási láz és a karácsonyi ajándékok utáni rohanás. Az évnek ezen időszakában több lehetősége adódik a tolvajoknak is, ezért érdemes tisztában lenni azzal, milyen módon előzhető meg a károsulttá válás, hogy vásárlás során ne lopják ki a pénztárcát, ne törjék fel az autót, ne váljanak rablás áldozatává.

Tolvajok Mekkája

Amennyiben gépkocsival tervezi a bevásárlást, vegye figyelembe, hogy a zsúfolt parkolókban tolvajok is tartózkodhatnak. Ők csak arra várnak, hogy a hosszabb időre magára hagyott gépkocsit feltörjék és a benne lévő értékeket ellopják. A gépjárműfeltörésre szakosodott tolvajok gyorsan dolgoznak és a könnyen mozdítható értékeket – elektronikai, számítástechnikai cikkek, GPS, telefon, pénztárca – keresik. Amennyiben ezek látható helyen vannak az utastérben, máris célponttá válik a gépkocsi.

A gépkocsi csomagtartójában se hagyjon komolyabb értéket, hiszen az nem értékmegőrző. A bűncselekmény elkerülése érdekében parkoljon jól kivilágított területen. A gépjármű minden ajtaját zárja le és használja a riasztót, illetve más védelmi eszközt.

Mielőtt az áruházba lép, az értékeit – indítókulcsot, pénztárcát – tegye a belső zsebébe. Annak érdekében, hogy ne váljon a zsebtolvajok vagy alkalmi tolvajok áldozatává – amennyire lehet –, kerülje a nagy tömeget. A kirívó, könnyen hozzáférhető helyen lévő pénztárca, telefon, a bevásárlókosárban hagyott táska célponttá teszi önt. Fontos, hogy pénztárcáját, iratait, kulcsait tegye különböző helyekre, lehetőleg a kabát belső vagy a nadrág oldalsó zsebeibe. Táskáját, szatyorját tartsa szemmel, legyenek azok testközelben.

Nem lehet elégszer ismételni, hogy bankkártyája PIN-kódját ne tartsa a kártya közelében. Inkább a telefonban rögzítse a négyjegyű kódot, lehetőleg úgy, hogy ne lehessen tudni, hogy az mihez tartozik.

Vigyázni a jelszókra

Szintén fontos az aláírás mező mellett található, három számjegyből álló CVC (Card Validation Code – kártyahitelesítő kód) azonosító megjegyzése, telefonban rögzítése, ezt követően pedig annak leragasztása, olvashatatlanná tétele. Javasolják azt is, hogy kössenek szerződést bankjukkal internetes vásárlás esetén egy külön – minden alkalommal egyedileg generált – biztonsági kód SMS-ben történő küldésére, melyet a tranzakció előtt kell megadnia a webes felületen.

Ha a támadó erőszakot alkalmaz, vagy helyez kilátásba, inkább adja át az értékeit! A legfontosabb érték az élet, ha rablás áldozatává vált, ne próbáljon ellenállni. Amennyire lehet, maradjon higgadt, az ellenállás a támadó agresszivitását fokozhatja. Ha a testi épsége veszélyben van – és nincs menekülési lehetősége –, ne habozzon, adjon valamit a rablónak.

ÉM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!