BOON Sziréna

2018.01.20. 10:49

360 fokos videó: Képzésen frissítették tudásukat a mentősök

Miskolc - Az Országos Mentőszolgálat Orvosszakmai és Oktatási Osztálya továbbképzést szervezett a bajtársaknak, de tulajdonképpen bárki érdeklődő csatlakozhatott.

Miskolc - Az Országos Mentőszolgálat Orvosszakmai és Oktatási Osztálya továbbképzést szervezett a bajtársaknak, de tulajdonképpen bárki érdeklődő csatlakozhatott.

Az elméleti és gyakorlati oktatás célja az volt, hogy szinten tartsák tudásukat, ha a helyzet úgy hozza, a leghatékonyabban tudjanak segíteni.

Két használat között

Böszörményi Péter mentőtiszt, a képzések egyik szakmai felelőse mondta el nekünk, hogy ezeket az alkalmakat gyakran megszervezik, mert bár olyan technikákról, elméletről, konkrét esetmegbeszélésekről van szó, amiket rutinszerűen használnak a kollégák, nem minden esetnél kerülnek elő. És mint bármilyen tudást, ezt is szinten kell tartani, hogy éles helyzetben a két használat között eltelt idő nehogy gyakorlati problémát okozzon.

Ezúttal három technikát gyakoroltak a mentősök, azonban mielőtt kezükbe vették volna az eszközöket, az ezekhez kapcsolódó elméleti hátteret elevenítették fel Péter vezetésével. Olyan aprólékos és életmentő pontokon mentek végig, mint hogyan kell meghatározni a gyógyszer­adag helyes mennyiségét a beteg súlyának, életkorának, állapotának függvényében.

Mint mondta, kerülhetnek olyan helyzetbe a kollégák, hogy az egyszerű gyógyszeres kezelés problémába ütközik. Ezen segít az a porlasztós gyógyszeradagoló, amivel orron keresztül lehet bepermetezni az oldott anyagot. Szintén a gyógyszeres kezelésben segédkezik az a gép, ami nagy pontossággal adagolja az egységeket. Bizonyos esetekben kifejezetten előírás ennek a gépnek a használata, mert a kívánt hatás elérése érdekében szigorúan szabályozva van, hogy mikor mennyi gyógyszert kell beadni a betegnek.

Harmadikként egy speciális, úgynevezett non-invazív lélegeztetési technikát gyakoroltak a mentősök.

Jó alkalom

A képzések nyilvánosak, bár inkább a szakmabelieknek jelentenek előnyt, hiszen már a használt eszközök is olyanok, amik túlnőnek a hétköznapi elsősegélynyújtás szintjén.

Mint Pétertől megtudtuk, voltak már kórházi dolgozók is náluk, akiknek nem volt lehetőségük máshol gyakorolni. A következő alkalmakról az Orvosszakmai és Oktatási Osztály Facebook-oldalán lehet informálódni.

- ÉM-KCS -


Videóajánló

Nézz körbe 360 fokban!

A cikkhez kapcsolódó videót 360 fokos kamerával vettük fel: az egérrel vagy a bal felső sarokban lévő kör alakú ikonra kattintva tudsz változtatni a nézőponton. Ne felejtsd el megnézni, hogy mi van a kamera „háta mögött”! Még több 360 fokos videóért iratkozz fel a Hírek 360 YouTube-csatornájára és kövesd a Hírek 360 Facebook-­oldalát!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!