BOON Sziréna

2010.06.06. 08:47

Árvíz: 650-szer vonultak a tűzoltók egy nap alatt

<p>Szombaton összesen 650 alkalommal hívták segítségül a tűzoltókat az országban, a vonulások döntő többsége az árvízvédelemmel volt kapcsolatos - mondta el a Független Hírügynökségnek Dobson Tibor. A miniszteri biztos szóvivője hozzátette, ez a szám az ötszöröse az átlagosnak.</p>

A legtöbb esetben vízszivattyúzás volt a feladat, főleg Borsod és Szabolcs megyében - mondta el Dobson Tibor. A szóvivő ezzel kapcsolatban felhívta a figyelmet arra, hogy csak akkor van értelme a pincékből kiemelni a vizet, ha megszűnik kívülről az utánpótlása, azaz a kiáradt patakok, folyók visszahúzódnak medrükbe, illetve a talajvíz szintje is lecsökken. Ellenkező esetben előfordulhat, hogy több kárt okoznak, mintha benthagynák a vizet, hiszen a folyamatos szivattyúzás, majd újratöltődés miatt a házak körüli föld meglazulhat, a falak megrepedhetnek, kidőlhetnek - magyarázta Dobson Tibor. Természetesen, ha - egy-egy esetben - értéket kell menteni, kihozni, nincs akadálya annak, hogy szivattyúzzanak - mondta.

Hozzátette, kritika érte a tűzoltókat azért, mert a pincékbők nem tudják százszázalékosan kiemelni a vizet. Ennek technikai oka van, a berendezés végén lévő szűrő miatt ugyanis lehetetlen "csontszárazra" szivattyúzni a területet - mondta.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!