BOON Sziréna

2010.04.04. 10:31

Első eresztés – a Közbiztonsági Háló B.-A.-Z. megyei részeredményeinek összegzése

<p>Miskolc - Az országos programhoz igazítottan úgymond kivetette hálóját a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság is.</p>

Az akciósorozat biztató eredményeket produkált az elmúlt egy hónapban, melynek összegzett eredményeiről, tapasztalatairól 2010. április 2-án Farkas József r. ezredes a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság Rendészeti Igazgatója tartott helyszíni sajtótájékoztatót.

Már az elmúlt évben komoly eredményeket elérő Közbiztonsági Háló program ebben az esztendőben is folytatódik. A tavalyihoz hasonló a mostani akciósorozat célkitűzése, azaz a rendőrség a társadalom által megfogalmazott elvárásokhoz igazodva biztosítsa a folyamatos közterületi jelenlétet, az állampolgári bejelentésekre történő gyors és hatékony reagálással, a jogsértések hatékony felderítésével javítsa az ország közbiztonságát és növelje a lakosság biztonságérzetét. 

A március elsején kezdődött Közbiztonsági Háló program jó visszhangra talált a lakosság körében. A minden megyére kiterjedő három hónapos akció első eredményei biztatóak. A program természetesen a közlekedésbiztonság erősítésére is kiterjed. 

Sűrűre szőtt „borsodi-háló”

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság – a többi rendőri szervhez hasonlóan – széles körű elemzéseket hajtott végre a közterületi szolgálat hatékonyabb megerősítése érdekében. Az elért eredmények megóvása azonban csak összehangolt, együttes fellépéssel lehetséges. Ennek érdekében a megyei háló szövésében a rendőrökön kívül részt vesznek a polgárőr szervezetek, a társhatóságok munkatársai, közterület-felügyelők, természetvédelmi őrök, erdészek, hivatásos vadászok, mezőrök, illetve a településőrök.

Az ellenőrzések során a végrehajtó állomány kiemelt figyelmet fordított arra, hogy gátat szabjon a lakosságot irritáló és félelemben tartó egyre erőszakosabb garázda jellegű, illetve a vagyonelleni bűncselekmények elkövetésének.

Tapasztalatok, eredmények:

A Közbiztonsági Háló keretében márciusban mindösszesen 2059 fokozott ellenőrzés, 9 körözési akció, illetve 28 közlekedésrendészeti ellenőrzés történt. A program idején kiemelt közterületi bűncselekmény, illetve tömeges rendbontással járó eseményt nem regisztrált a rendőrség.

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 2010. márciusában, a tavalyi év hasonló időszakát tekintve több mint 30 százalékkal csökkent az ismertté vált bűncselekmények száma. A vagyon elleni deliktumok mérséklődtek a leginkább, mintegy 40 százalékkal.

Az elmúlt időszakban észrevehetően pozitív irányú változás történt az időskorúak sérelmére elkövetett trükkös lopások és erőszakos jellegű bűncselekmények tekintetében is.

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében is kedvezően alakultak a statisztikai adatok a „Közbiztonsági Háló” újratöltése óta.

Eredmények március 1. és 31. között:

  • A megerősített közterületi szolgálat alatt 111 elkövetőt fogott el a rendőrség.
  • A járőrök 13 527 személyt igazoltattak, illetve vontak ellenőrzés alá.
  • Különböző bűncselekmények elkövetésének gyanúja miatt 103 elkövetőt állítottak elő a rendőrkapitányságokra.
  • Közel 100, egész pontosan 95 elkövetőt értek tetten az elmúlt hónapban.
  • Szabálysértési feljelentés (közlekedési szabálysértések, rendzavarás, garázdaság, tulajdon elleni szabálysértés, tiltott kéjelgés) 1502 fővel szemben született, akik összesen 11 232 000 forint bírságot könyvelhettek el.
  • A fokozott közúti ellenőrzések során 44 ittas vezetőt szűrtek ki a járőrök.

Háló háttér:

A Közbiztonsági Háló keretében végrehajtott fokozott ellenőrzésekben 3344 rendőr, összesen 15 428 munkaórában vett részt. Az akciósorozat kiterjedt Borsod-Abaúj-Zemplén megye egész területére, beleértve az M3-as és az M30-as autópálya szakaszokat is. Továbbá a végrehajtó-állomány több szórakozóhely közelében is megjelent és az oda érkező, illetve onnan távozó gépjárművezetőket is ellenőrzés alá vonták, amelynek köszönhetően több ittas vezetőt sikerült kiszűrni a forgalomból.

Borsod-Abaúj-Zemplén megye közbiztonsági helyzetének további javulását eredményezheti, hogy a programba bekapcsolódik az április 1-jével felállt Készenléti Rendőrség állománya is.

Az elsődleges rendőrségi tapasztalatokból leszűrhető, hogy Borsod-Abaúj-Zemplén megye egész területén csökkent a jogsértő cselekmények száma, többségében a közbiztonság javulása tapasztalható, az állampolgárok, pedig nagyobb bizalommal fordulnak a rendőrség felé.

Kapcsolódó cikkek:

Fokozott közlekedési háló Borsodban

boon | 2010.04.02 21:54
Miskolc - A közbiztonsági háló keretein belül fokozott közúti ellenőrzések kezdődtek Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. Pénteken délelőtt a 26-os út bevezető szakaszán - a megyeszékhely határában - majd minden járművet megállítottak a zsaruk.

Hol mér a traffipax áprilisban B.-A.-Z. megyében?

boon | 2010.04.02 20:17

Nézze meg, hogy hol mérik a gépjárművek sebességét Borsod-Abaúj-Zemplén megyében áprilisban!


Kresz-Totó 2010

boon | 2010.04.02 14:12

Miskolc - Elindult a Borsod Online és a B.-A.-Z. Megyei Rendőr-főkapitányság Balesetmegelőzési Bizottságának közös játéka!


Vigyázz, kész, tűz!

boon | 2010.04.02 08:22

Miskolc - 2010. április 1-jével változtak a fegyvertartásra vonatkozó jogszabályok. A szigorítások elsősorban a sportlövőket érintik.


Ha Húsvét, akkor fokozott ellenőrzések

boon | 2010.04.01 21:29

A húsvéti ünnepek ideje alatt Borsod-Abaúj-Zemplén megyében is fokozott ellenőrzésekre számíthatnak a közlekedők.


"Hálót" húztak az Avason - videóval

boon | 2010.04.01 12:40

Miskolc - Demonstratív jellegű ellenőrzési akciót tartottak a Miskolci Rendőrkapitányság avasi rendőrei és segítői március 30-án.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!