BOON - Sport - DVTK

2017.12.13. 12:38

Bódog Tamás: „Nem azért jöttem, hogy a középszerűségben éljek...”

Miskolc - Interjút adott lapunknak Bódog Tamás, a 6. helyen telelő DVTK NB I-es labdarúgócsapatának szakmai igazgatója. A szakvezető többek között elmondta, hogy Brkovic után még 2-3 játékost szeretne igazolni a tavaszi folytatásra.

Miskolc - Interjút adott lapunknak Bódog Tamás, a 6. helyen telelő DVTK NB I-es labdarúgócsapatának szakmai igazgatója. A szakvezető többek között elmondta, hogy Brkovic után még 2-3 játékost szeretne igazolni a tavaszi folytatásra.

A Diósgyőri VTK NB I-es labdarúgócsapata a 6. helyen zárta az őszt. Az együttesről Bódog Tamás szakmai igazgatóval beszélgettünk.

- Kezdjük a tavalyi évad végével: a bennmaradás hajszálon múlt, de az érkezése utáni 10 meccset, a 4 győzelem, 4 döntetlen, 2 vereség mutatót hozó bajnoki szériát mindenki sikerként könyvelte el. A pozitív élményeket hozó bajnoki hajrá miatt nem volt túl nagy mozgás nyáron a keretben?

- Ebben az időszakban nekünk fontos volt, hogy azok, akik tagjai voltak annak a keretnek, amelyik a célt elérte, és tettek is ezért, további bizalmat kapjanak.

Volt 1-2 olyan játékos, aki anyagilag jól megfizetett volt, de nem volt mögötte igazi teljesítmény, ezért távozott, mi pedig próbáltuk a keretet sportosabbá tenni.

Amikor kiharcoltuk a bennmaradást, kijelentettem, és tartottam is magam ahhoz, hogy akivel elégedett voltam, az maradjon velünk. A tavalyi évad végén játszott keret hozzáállásban jó példa volt, jó érzés volt velük dolgozni, és úgy indultunk neki ennek az évadnak, hogy próbáljunk a következő szintre lépni, a konkurenciát fenntartva, 2-3 új játékost hozni.

- Éltek a bizalommal a labdarúgók?

- Nem akarok senkit kiemelni, se pozitív, se negatív értelemben. Mindenkinek meg kellett adnom a lehetőséget arra, hogy igazolja, helye van a keretben. Ez a fél év elég volt arra, hogy tisztábban lássak. Voltak ingadozásai mindenkinek, gyengébb és jobb meccsei, de többé-­kevésbé képet kaptam a játékosokról. Edzőnek lenni arról szól, hogy döntéseket kell hozni, ezt meg is fogom tenni. Akit próbáltam változásra rávenni, és nem sikerült, azzal nincs értelme tovább erőlködni. Hogy így alakult, az nem feltétlenül a játékos hibája, és lehet, hogy ha új, másféle impulzusok érik, azok többet segíthetnek neki. Igyekeztem mindenkinek megadni a lehetőséget, hogy meggyőzhessen arról, hogy mit tud. Persze, ezt ki lehet sarkítani, mert lehet, hogy volt, aki nem játszott annyit az NB I-es csapatban, de nemcsak az élvonalbeli mérkőzéseken, hanem a heti munka során, kupameccsen, az NB III-as tartalékcsapatban is lehetett, kellett bizonyítani.

Nem először mondom: az NB III-as együttesben való szereplést nem minden játékos úgy élte meg, hogy ez egy lehetőség arra, hogy meccsben legyen, hogy kiemelkedjen, hogy felhívja magára a figyelmet, hogy az akaraterejét megmutassa. Ha pedig azt látom, hogy vannak olyanok, akik nem tesznek mindent a sikerért, vagy ha igen, mégsem képesek arra, hogy jól teljesítsenek, mert képességek terén vannak hátrányban, akkor ez egy jel számomra, egy igazolás arra, hogy néhány ember lecserélése szükséges.

- Mi a mozgástere a cserélésben? Mert a nyáron, a még 2013-ban ,,megszült” modellben dolgozott, vezetőedzőként, és volt egy sportigazgató, egy ügyvezető igazgató, egy többségi tulajdonos képviselő, és tulajdonos, akin keresztül meg lehetett szerezni egy játékost, de azzal, hogy az évad közben Ön szakmai igazgató lett, és nincs már sportigazgató, és az ügyvezető a tulajdonosi képviselő is egyben, csak két embert kell meggyőznie…

- Ha olyat játékost találunk, aki erősítést jelent, akkor a fő tulajdonossal szoktam erről beszélni, már ha ez a labdarúgó olyan valaki, akinek a megszerzése pénzbe kerülne. Persze ezekről tud Szabó Tamás, és Sántha Gergely is, mivel azonban az ilyen döntés pénztárcába vágó, így a tulajdonosnak, illetve egészen a pontosan a tulajdonosoknak kellene kimondani a végső szót. Viszont az én munkámat eddig csak az egyik tulajdonos segítette, talán lesz alkalmam még megismerni a másik fél képviselőit is. Feltételezem, ha majd Diósgyőrben játsszuk jövőre a meccseinket, nagyobb lesz az esélye, hogy találkozzunk, beszélgessünk.

- Van büdzséje a tavaszi erősítésre, vagy ha ki akar vásárolni valakit a szerződéséből, azt egyedileg kell ügyeznie a főtulajdonossal?

- Magyarországon ez nem úgy működik, mint Angliában, hogy van egy menedzser, és van neki X millió fontja, és úgy költi el, ahogy akarja. Így marad az, hogy minden olyan játékosnál, aki pénzbe kerülne, egyeztetek azzal a tulajdonossal, akit ismerek, és akit érdekel az, hogy mire fordítja a pénzét.

- És mi a helyzet az esetleges játékoseladásokkal?

- Az utolsó szót egy játékos eladásáról a szakmai igazgatónak kell kimondania.

- Tudja, mindig van az a pénz, amivel valakit meg lehet győzni… Vegyünk például Ugrait…

- …ne is folytassa. De jó, maradjunk Ugrainál. Csak a példa kedvéért, hiszen jelenleg ő a legpiacképesebb játékosunk. És igen, ha valaki jelentkezne érte, és hajlandó lenne megfizetni egy bizonyos árat, és emiatt ésszerű lenne elengedni, akkor lehet, hogy az üzlet létrejön, de ennek csak úgy van értelme, akkor szolgálhatja ez a csapat javát, ha az érte kapott pénz erősítésre fordítódik. Ha nincs rá garancia, hogy ez így lesz, akkor nincs értelme eladni, mindegy, hogy mennyit kapnánk érte. Nekem, szakmai igazgatóként nem az a célom, hogy az értékeinket minél előbb pénzzé tegyük, persze hosszú távon lehet ez egy koncepció része, de ehhez az kell, hogy a saját utánpótlásból jöjjenek fel fiatalok, 2-3 fő évente, olyanok, akiket be lehet építeni a csapatba, és néhány év után el lehet őket engedni olyan klubba, amelyik a miénknél erősebb bajnokságban szerepel, és ahol jobban fizetnek. De mivel nem tartunk itt, így csak azért, hogy karácsony előtt legyen egy kis pénzünk ajándékra, nem érdemes megválni olyantól, akit értéknek tekintünk.

- Úgy tűnik, mintha kimondatlanul is akarna valami szépet tavaszra…

Nem azért jöttem, hogy a középszerűségben éljek, hanem mert szeretnék valamit elérni. Ha létre tudsz hozni valamilyen alapot, akkor mindig van feljebb és feljebb. Meglátjuk, hogy milyen lehetőségeink lesznek, abból próbáljuk majd kihozni a maximumot.

- A Magyar Kupában, vagy akár a bajnokságban is? Utóbbiban ugyanannyi pontra vannak a dobogótól, mint a kieső helytől…

- Ha abból indulok ki, hogy egész évben idegenben játszottunk, ami a csapatnak, a klubnak, a szurkolóknak, mindenkinek megterhelő volt, a 6. hely jó. Tavasszal ténylegesen lesz hazai pályánk, ha átadják a stadiont, az év elejétől itt tudunk játszani, és ez pluszt jelenthet.


[poll id="1448"]


- Hogy látja, már a Vác elleni, február 20-i Magyar Kupa meccsen is meg lehet ez a plusz?

- Jó lenne, de az elég közel van a február 2-i, műszaki átadás várható időpontjához. Az esztendő első hazai bajnokiját az FTC-t ellenit, március elején viszont már jó lenne itthon játszani… De picit szkeptikus vagyok, annak ellenére, hogy ígéretet kaptunk rá az építőktől, hogy időben készen lesz a stadion.

- Tavaszra csak az új stadion lehet a plusz, vagy keret frissítése is?

- Ezzel a sokak által lesajnált csapattal majdnem mindenki ellen partiban voltunk az ősszel, míg a Ferencváros és a Videoton elleni meccsek kétharmadában is méltó ellenfelek voltunk. De kellenek az erősítések, hogy legyenek olyanok, akik nyomást gyakorolhatnak azokra, akik játszanak. Mert a keret erőssége fontos. Ezúton is dicshimnuszt zengek a klub egészségügyi részlegének, hogy mindig hadra foghatóak voltak a játékosok, de kalkulálni kell azzal, hogy ez nem lesz mindig így, lesz, jöhet egy sérüléshullám, ezért is kellenek emberek, akikkel a kiesőket pótolni tudjuk.

- Mennyi az annyi? Hány új játékosról beszélhetünk? Ugye egy már van, a védő Dusan Brkovic személyében.

- Még két, három labdarúgót szeretnénk hozni.

- Melyik csapatrészbe?

- Minden csapatrész megerősítésre szorul.

- Tartottam attól, hogy ezt a sablonos választ kapjuk…

- Sajnálom, de tényleg ez a helyzet, és mindezt meg is lehet indokolni: védőt azért, mert sok gólt kaptunk, középpályást azért, mert játékban nem vagyunk elég erősek, csatár pedig azért, mert sok helyzetet hagyunk ki az őszi meccseken.

- 20 év alattit pedig azért, hogy nagyobb legyen a verseny a csapatba kerülésért, jó külföldit pedig azért, mert hátha lesz olyan légiós, aki távozik… A viccet félretéve: a Magyar Labdarúgó Szövetség által premizált, 20 év alatti játékos szerepeltetését, és a külföldiek játszatására vonatkozó ajánlást mennyire kell betartania? Csak azért a kérdés, mert a legutóbbi, a Debrecen elleni bajnokin nem jutott szóhoz 20 év alatti fiatal.

- A klub számít a fiatalok játszatásából befolyó összegre, és próbálom ezt teljesíteni, ésszerű keretek között, és ez érvényes a külföldiek pályára küldésével kapcsolatban is.

- Van kellemetlen, vagy ezzel ellentétes emléke az őszről?

- Voltak jó szériák, és rosszak is. Az első vereséges sorozat azért volt fájó, mert azokon a meccseken is jobbak voltunk, mint az ellenfelek, de különböző okok miatt nem tudtunk még pontot sem szerezni. Volt, hogy kihagytuk a helyzeteket, és volt, hogy külső körülmények miatt alakult számunkra kedvezőtlenül az adott mérkőzés, annak ellenére, hogy a játékunk még rendben volt. A végén pedig bosszantó volt az utolsó nyeretlenségi sorozat, de ebben is voltak jó részek, például a Puskás elleni meccset uraltuk, az Újpest ellen a második félidővel nem volt gond. A tanulási folyamatban gyengébb mérkőzések is benne vannak, de ha a vereség tapasztalatait hasznosítani tudjuk, akkor a következő hasonló szitut jobban fogjuk megoldani. Viszont, ha mindent összevetünk, azt kell mondjam: a csapat fejlődött, minden együttes ellen győzelmi esélyekkel tudtunk pályára lépni, úgy, hogy minden meccset idegenben játszottuk.

- Azt már tudjuk, hogy kedden lezárult az őszi időszak, ekkor volt az év utolsó edzése, illetve az is ismert, hogy mikor kezdik a tavaszt, január 12-e, 13-a hangzott el ezzel kapcsolatban a múlt héten…

- Akkor ezt pontosítanám: január 14-én találkozunk a jövő évben.

- A korábbi évek diósgyőri kezdéseihez képest, ez késeinek számít…

- Nyáron csak kéthetes pihenőt tudtunk adni a játékosoknak, ezért most négy hetet kapnak. De ez nem jelenti azt, hogy ennyi időn át nem csinálnak semmit.

Mindenki külön, személyre szabott erősítőprogramot kap, és mindenkinek jól felfogott érdeke, hogy ezt végrehajtsa, mert amikor visszatér, úgyis kiderül, hogy megcsinálta-e.

Tulajdonképpen a felkészülésnek abból a részéből kapnak távollétet a játékosok Diósgyőrtől, amit egyénileg kell teljesíteni, értem ez alatt a futást, a kondicionáló edzéseket. Akinek úgy tűnne, hogy ezzel milyen jól járnak a játékosok, azoknak elárulom: ezeket az egyéni tréningeket már karácsonykor el kell kezdeniük a labdarúgóknak, vagyis teljes pihenésre csak két hetük lesz.

- És a tavaszi rajtig még lesz egy kis közös kirándulás is, edzőtáborba. Spanyolországba vagy Törökországba?

- Törökországba szeretném vinni a csapatot, én már voltam ott vagy hússzor. Ott egy gond lehet, ha szakad az eső, és ha csak olyan pályák vannak a közelben, amelyek nem vezetik el a vizet. A szállodák, az étkezés jó, rengeteg csapat van kint, nem lehet ellenfél nélkül maradni, igazából csak a játékvezetőkkel kell vigyázni, nehogy csalafintát fogjunk ki. Az edzőtábor során, attól függően, hogy hány napra megyünk, 2-3 meccset szeretnénk játszani, erős ellenfelekkel.

- Csak néhány órája vagyunk meccsek nélkül, de a legutóbbi fellépésük olyan volt, ami után sokan már most nagyon várják a tavaszt. Ön mit remél a következő évtől?

- A kupában szeretnénk minél tovább jutni, és a bajnokságban is előrébb lépni, hogy a fejlődés töretlen legyen, azon leszünk, hogy javuljon a játékunk.

Kilenc hónapja vagyok a DVTK-nál, és egyre többször állapítom meg, hogy nagyszerű érzés ennél a nagy klubnál dolgozni, mert óriási szurkolói szeretet veszi körül.

Jövőre új stadionban, végre itthon tudunk majd játszani, és remélem, hogy sok szép pillanatot élhetünk át közösen. De addig is kellemes karácsonyt és boldog új évet kívánok minden DVTK drukkernek!



[related-post post_id="3709226"]

[related-post post_id="3708114"]

[related-post post_id="3707182"]

[related-post post_id="3704392"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!