BOON - Sport - DVTK

2016.08.05. 14:06

DVTK-tartalék: továbbra is kapocsként

Miskolc - A DVTK NB III-as labdarúgócsapata a bennmaradást célozza meg az új szezonban.

Miskolc - A DVTK NB III-as labdarúgócsapata a bennmaradást célozza meg az új szezonban.

Törvényszerűen átalakult a DVTK-tartalék csapata, amely az előző évadot a 12. helyen zárta az NB III Keleti csoportjában. Az akkori keretből Ternován Patrik, Mahalek Marcell, Szabó I Balázs, Oláh Bálint és Boros Gábor az első csapat keretének (is) tagja lett, míg Egyed Balázs Cigándra, Icsó Zsolt pedig Dorogra került kölcsönbe. Csics­vári Milán és Balogh Alex ugyancsak az NB II-es bodrogköziekhez igazolt, Gresó Mátyás Egerbe, de távozott Kövér Kristóf, Elek Richárd, Király Vitalij, Sipos Gergő és Márton Krisztián is.

Jó alapokat kaptak

– A lehetőségeinkhez képest próbáltunk erős ellenfelekkel játszani az utóbbi hetekben, voltak riválisaink az NB III-ból is azért, hogy a fiataloknak legyen élményük, tapasztalatuk, hogy milyen csapatokkal találkoznak majd a bajnokságban – mondta Sütő Szilárd vezetőedző. – Később kezdtük a felkészülést, mint más klubok, hiszen a harmad­osztályú bajnokság akkor fejeződött be, amikor a felnőttkeret már kezdte a munkát. Nehéz volt pihentetni azokat a játékosokat, akikre az NB I-es keretnél is számítunk, de a fiataloknak is meg kellett adni a szükséges pihenőidőt, hogy megfelelően tudjanak regenerálódni. Azt ugyanis tudtuk, hogy a felkészülés kemény lesz. A munkában nagy segítségemre volt Sverla Béla, valamint Dobos Attila erőnléti edző, aki a felkészülés alatt csatlakozott hozzánk. Többen felkerültek a tartalékba az U19-ből, ahol nagyon jó alapokat kaptak Vitelki Zoltántól és nyilván előző edzőiktől is. Az osztályból nekünk feljutni nem lehet, kiesni nem lenne jó, a realitás valahol a kettő között van. Öt csapat is elbúcsúzhat a csoportból, a cél emiatt a stabil bennmaradás, illetve természetesen cél, hogy év közben is tudjunk segíteni az NB I-es csapatnak mind játékossal, mind pedig játékpercekkel azoknak a fiataloknak, akik az élvonalbeli kerethez tartoznak. Ez a csapat továbbra is a kapocs szerepet látja az utánpótlás- és a felnőttgárda között.

Már nem lennének utolsók

A szakvezetővel – aki utánpótlás szakmai igazgató is egyben – zajló beszélgetés során nem hagyhattuk ki azt a kérdést sem: vajon a Double Pass belga tanácsadó cég közelmúltban nyilvánosságra került jelentésében miért „hozta ki” az utolsó, 15. helyre a Diósgyőri Labdarúgó Akadémiát?

– Amiben gyengék voltunk, az a produktivitás – árulta el Sütő Szilárd. – Az akadémián nagyon jó a bennmaradási arány, sok játékos kiskorától kezdve felér az U19-es csapatig, de nem nagyon látták, hogy azok a játékosok, akik kijönnek, hová tűnnek. Nálunk nem nagyon léptek pályára, az NB II-ben és más csapatban sem. Sok edzést megnéztek hárman, és egy igen komoly elemzőrendszert használtak. Az edzőink számával, az edzések minőségével, a szakmai követelményrendszerrel nem voltak komoly problémák. Viszont vannak olyan dolgok, amiket a kisebb korosztályoknál sokkal szigorúbban kell majd bevezetni és ellenőrizni. Hiányosságként jelezték, hogy nincs elég pályánk, a téli időszakban voltak itt, de azóta már elkészült az új műfüves pályánk. Megmutattuk a készülő akadémia épületét, amit már átadtunk, de ezt akkor ők még nem vették, vehették figyelembe. Aztán: egy korosztályban rengeteg gyerek volt, azt nem látták, hogy mi alapján kerül be és ki valaki, hogy a legjobbak miért azokkal edzenek, akiknek még fel kell zárkózniuk. Ezek olyan kérdések voltak, amit az elmúlt években is sokan láttak, csak valamilyen oknál fogva nem tették meg a szükséges lépéseket. Biztos vagyok benne, hogy ha holnap lenne ez a vizsgálat, akkor már előrébb lennénk, különben azok a csapatok, amelyek a sor végén végeztek, közel voltak egymáshoz, kevés pontkülönbséggel.

Egykori válogatott az instruktor

Sütő Szilárd, amellett, hogy végzi napi munkáját a DVTK-nál, képezi is magát.

– Az Angol Labdarúgó Szövetség által indított Youth Award képzésen veszek részt, amely egyfajta speciális licenc a fiatalok felkészítésének területén. A tanulmányi részt befejeztem, a modulokkal végeztem, a vizsga pedig majd itt lesz Miskolcon. A vezető instruktor Chris Morris, egykori ír válogatott labdarúgó, aki játszott a skót Celticben és az angol Premier League-ben is. Az edzésanyagokat majd le kell adnom, ezeket ellenőrizni fogják, ezt követően látogatnak el hozzánk, lesz egy szóbeli, valamint egy gyakorlati rész. Ez a licenc most nagyon fontos a munkámhoz.

- Molnár István -


Az NB III Keleti csoport 2016/17-es menetrendje

Elkészítették a labdarúgó NB III Keleti csoport 2016/2017-es évadjának sorsolását, órarendjét.


Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!