Női kosárlabda Eb

2019.05.29. 20:30

Pénteken már mérkőzés lesz

Medgyessy azért maradt ki, mert a 3×3-as kosárválogatottban akart szerepelni.

Berecz Csaba

Ezen a héten pénteken este a spanyolországi Burgosban játssza a szerb–lett közös rendezésű Európa-bajnokságra készülő magyar női kosárlabda-­válogatott az első meccsét. Ellenfelük Törökország lesz, akikkel a 16 csapatos kontinensbajnokság csoportkörében egy kvartettben, a C jelűben szerepelnek. Rajtuk kívül Szlovénia és Olaszország harcol még ebben a négyesben, ahonnan hárman jutnak tovább a 12 közé.

A magyar együttes, alighogy véget ért a bajnoki évad, pár nappal később, május 8-án megkezdte a felkészülést a június 27-én kezdődő Eb-re.

– Mi egy picit más struktúrában készülünk az Eb-re, mint a legtöbb válogatott, akik a nemzeti bajnokságok befejeződései után 1-2 hét pihenőt adtak a játékosaiknak – nyilatkozta lapunknak Székely Norbert szövetségi kapitány, akinek a munkáját változatlanul Iványi Dalma, Cziczás László és Kovács Andrea segíti, valamint erőnléti edzőként Horváth Szabolcs. – Mi a folyamatosság mellett döntöttünk, mert nem szerettünk volna kondicionálisan mélyről kezdeni, a szinten tartás volt a fő szempont. Ez persze nem jelenti azt, hogy ne lenne szünet, a múlt héten nem voltunk együtt, igaz, a külön töltött napokra a játékosok kaptak egyéni programokat, amit bármerre is jártak a világban, végre kellett hajtaniuk.

Tizenhat játékos

Összesen 16 játékos dolgozik a válogatott keret tagjaként, annak ellenére, hogy a kapitány április 25-én 18 fős keretet hirdetett. Egy játékos, az AKSC Szekszárd sportolója, Gereben Lívia nem tudott edzésbe állni egészségi állapota miatt. A kecskeméti gyökerekkel rendelkező, 19 éves tehetséges kosarasnál ugyanis leukémiát diagnosztizáltak az orvosok, így az Eb-re kijutás helyett másért, az életéért kell harcolnia.

A keret másik hiányzója az amerikai születésű, de ma már magyar állampolgársággal (is) rendelkező Yvonne Turner, aki jelenleg az észak-amerikai női kosárlabdaligában, a WNBA-ben szereplő Phoenix Mercury csapatában pattogtatja a labdát. Róla azt mondta a szövetségi kapitány, hogy 12 nappal az Eb előtt csatlakozik majd a válogatotthoz, köszönhetően annak, hogy amerikai csapatával olyan szerződést kötött, amely lehetővé teszi, hogy a bajnoki idénye közben a magyar válogatottal legyen, amíg meccseket kell játszaniuk a kontinensbajnokságon. Székely Norbert elmondása szerint Turner csapatba illesztésére elegendő lesz a szűk két hét, mert jó játékos, és mert emberi tulajdonságai is alkalmassá teszik erre.

Medgyessyről

A szövetségi kapitányt egy diósgyőri játékos be nem válogatásáról is megkérdeztük.

– Medgyessy Dóra? A legjobb formában lévő magyar irányító, és ha csak rajtam múlna, természetesen velünk lenne, a válogatott kerettel – nyilatkozta lapunknak Székely Norbert. – Csakhogy már a múlt évben, amikor beszéltünk a szerepvállalásáról, ő a 3×3-as kosárlabda-válogatottat preferálta, amelyben évek óta játszik, és mert ezzel a formációval szeretne kijutni az olimpiára. Függetlenül attól, hogy a tradicionális, 5 az 5 elleni kosárlabda vezető szerepe nem kérdés, a nemzetközi szövetség nagy erőkkel fejleszti a szűkebb változatot, ezt pedig nem szabad figyelmen kívül hagyni. Ebben a helyzetben a megfelelő kompromisszumot kellett meghozni, és a döntés, hogy Medgyessy Dóra hol szerepeljen, egybeesik a játékos szándékával.

A csoportból

A DVTK-kosaras nélkül a Székely Norbert edzette válogatottnak az Eb-n a csoportkörből kellene továbbjutnia, legalábbis ezt várja tőlük a sportág hazai vezetése.

– Ezt nyilatkozta Szalay Ferenc elnök, és azt is hozzátette, hogy az elvárás az, hogy a pályán lévők minden meccsen szedjék fel a parkettát, mert ez esetben a fiatal csapattól az esetleges továbblépés elmaradása is bocsánatos lenne – mondta Székely Norbert. – Jó csapatunk van, olyan, amelyiknek van jövője, így a 2021-es és 2023-as Eb-n a mostanitól is többet lehet majd várni. Persze most is szeretnénk továbblépni a csoportkörből, ezért dolgozunk a felkészülés első napjától.


A magyar női kosárlabda-válogatott meccsei

Felkészülési mérkőzések

  • Június 1. (Burgos, Spanyolország): Magyarország–Törökország
  • Június 2. (Burgos, Spanyolország): Magyarország–Spanyolország/Lettország
  • Június 13–15. (Prága, Csehország), résztvevők: Csehország, Bosznia-Hercegovina, Litvánia, Magyarország
  • Június 21., 18.00 (Székesfehérvár): Magyarország–Fehéroroszország
  • Június 22., 16.00 (Székesfehérvár): Fehéroroszország–Magyarország
  • Európa-bajnoki mérkőzések

  • Június 27., 16.00 (Nis, Szerbia): Magyarország –Szlovénia
  • Június 28., 18.30 (Nis, Szerbia): Olaszország–Magyarország
  • Június 30., 16.00 (Nis, Szerbia): Magyarország–Törökország

  • A magyar válogatott jelenlegi kerete

    Horváth Bernadett (NKE-FCSM Csata), Studer Ágnes (KSC Szekszárd), Pusztai Petra (Aluinvent-DVTK), Raksányi Krisztina (CMB Cargo UNI Győr), Lelik Réka (NKE-FCSM Csata), Dombai Réka (Vasas Akadémia), Simon Zsófia (PEAC-Pécs), Dubei Debóra (Sopron Basket), Varga Zsófia (CMB Cargo UNI Győr), Török Ágnes (CMB Cargo UNI Győr), Zele Dorina (Aluinvent-DVTK), Bálint Réka (KSC Szekszárd), Kiss Virág (KSC Szekszárd), Határ Bernadett (Sopron Basket), Horti Dóra (Zalaegerszegi TE NKK), Barnai Judit (NKE-FCSM Csata).

    Yvonne Turner (Sopron Basket) később csatlakozik a kerethez.

     

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!