BOON - PR cikk

2015.06.12. 15:11

Ismert emberek környezettudatos mozdulatai a mindennapokban

Avagy mit tehetünk mi a Zemplénért és a környezetért?

Avagy mit tehetünk mi a Zemplénért és a környezetért?Abaúj-Zempléni Szilárdhulladék Gazdálkodási Önkormányzati Társulás uniós források segítségével fejleszti térsége hulladékgazdálkodási rendszerét, ezzel biztosítva a modern kor elvárásainak is minden tekintetben megfelelő szolgáltatás megújítását. A Projekt keretében fejlesztésre kerül a szelektív hulladékgyűjtés rendszere, házhoz menő szelektív hulladékgyűjtő rendszer kerül kialakításra, a meglévők közül 45 hulladékgyűjtő sziget megújul, és 65 új sziget is létesül.

Interjúsorozatunk következő részében Éltető Daniellát, (profi WKU Thai Boksz világbajnok), kérdeztük szerinte miért fontos a szelektív hulladékgyűjtés.

Hogy látod, a veled egykorú fiatalok mennyire környezettudatosak?

Én úgy gondolom, a velem egykorú fiatalok egyre jobban odafigyelnek a környezetükre. Ez szerintem a sok felvilágosító órának is köszönhető. A korábbi tokaji iskolámban sokat hallottunk arról, milyen fontos, hogy mindenki odafigyeljen arra, hogy hová kerül, a nála felhalmozódott hulladék.

Gondolom az iskola és a profi sport összeegyeztetése nem egyszerű feladat. E mellett van időd még odafigyelni arra, hogy például hogyan gyűjtöd a papír, fém és műanyag hulladékot?

Természetesen igen. Erre mindig szánok időt. Igaz a külön válogatott hulladékot nem én, hanem szüleim viszik el a szelektív gyűjtőszigetekhez. De az egyetemen például nagyon odafigyelek arra, hogy az erre kijelölt kukákba tegyem a szemetet.

Szerinted lesz eredménye annak, hogy ma már egyre több helyen hangsúlyozzák a tudatos vásárlás fontosságát, és a környezettudatosabb, energia hatékony viselkedést?

Nem egyszerű feladat, de én úgy látom, ha nem beszélünk róla többet és még többet, soha nem fogják megérteni az emberek, hogy rajtuk is múlik környezetünk tisztasága, földünk jövője.

Ahogyan a küzdősportokban is, ebben is kitartónak kell lenni. Ha többen lesznek azok, akik szelektíven gyűjtik a szemetet, komposztálnak, és nem vásárolnak fölöslegesen, akkor a kárt okozó kisebbség is beáll a sorba.

Gondolom számodra is fontos, hogy ez a vidék megőrizze szépségét. Szerinted hogyan lehet zöldebb zemplén?

Szerintem ez nem csak az itt élőktől függ, mivel szerencsére egyre több a turista ezen a vidéken, velük is el kell fogadtatni azt, hogy ezekre a szép tájakra vigyázni kell. Persze ehhez meg kell teremteni a lehetőségeket, hogy legyen elég szeméttároló a turisták által gyakran látogatott helyeken, szép és rendezett legyen az idegenforgalmi látványosságok környezete, és a helybeliek ne szégyelljenek rászólni az idegenekre, ha nem tartják be a szabályokat.

 

Az Abaúj- Zempléni térségben aktív kampánnyal hívjuk fel a figyelmet a környezetvédelem és ezen belül a szelektív hulladékgyűjtés. Rendezvényeinken minden fontos tudnivalóról személyesen is informálódhat. Várjuk mindazokat, akik fontosnak tartják, hogy természeti kincseink a jövő generáció számára is élvezhetőek legyenek, és ezért akarnak tenni! Az aktuális programokról további információt a honlapunkon (www.zoldzemplen.hu), és facebook (www.facebook.com/zoldzemplen) oldalunkon talál!

 

 

 

 

 

 

 

 

.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!