Jegyzet

2020.10.06. 16:03

Tűzzel

Nagy vitát váltott ki a parlament döntése, amely január 1-től megtiltja hazánkban az avarégetést.

Horváth Imre

Fotó:

A vita nagyrészt a hasznosságára és a környezeti terhelésére vonatkozik, vagyis hogy valóban szükséges-e a beteg növényeket elégetni, vagy sem. Környezetterhelő-e a zöldhulladék-szállítás? Biztosan jó megoldás-e az ilyenfajta szemét komposztálása?

Akárhogy is nézzük a dolgot, a kerti égetéstől környezetkárosítóbb dolog biztosan nincs, de nem csak ez a probléma vele. A tavaszi és az őszi avarégetés időszakában a tűzoltók akár naponta több tucatszor is vonulnak az emiatt bekövetkező szárazfű-tüzekhez, ami nagyon leköti a kapacitásaikat. Miközben ez még a kisebbik probléma, ugyanis gyakran terjed át a tűz épületekre, sőt lakóépületekre is. Az a kisgyőri család, amelynek a háza a közelmúltban leégett a figyelmetlen kerti hulladék égetése miatt, biztosan nem fog még egyszer avart égetni. Az ő esetük pedig legyen másnak is tanulság, ne a saját kárunkon tanuljunk!

(A borítóképen: Horváth Imre, a jegyzet szerzője)

Kapcsolódó cikkünk:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!