jegyzet

2020.06.14. 14:00

Mi a kulcs?

Teszem fel a kérdést magamban, mire egy belső hang az 1997-es tudakozós reklámból ismert call centeres hangján válaszol: zár nyitásához alkalmas eszköz, ami lehet aranyból, ezüstből…

Bájer Máté

Fotó: Bujdos Tibor

Gyorsan elzárom a belső szócsapot, és igyekszem megtartani a fókuszt. De tényleg, mi a kulcsa, hogy a mostani diákok képesek olyan kihívásokat megoldani, ami számomra ijesztőnek tűnik? Szakmai nyelvvizsga, felsőfokú, kéttannyelvű tanulmányok, matek érettségi spanyol nyelven: mindezt egyetem előtt, amikor a törvény szemében még épp csak kinőttünk a gyermekkorból.

Hogy adom át az adomát? A gyermekemnek majd például. A saját érettségimet elmesélni nem lesz-e kissé olyan, mintha egy 8 colos floppy lemezt vinnék be az informatikai üzletbe, hogy mentsék már le róla az adatokat? Vajon az érettségem ér annyit, mint egy mostani diák ugyanilyen papírja? Nagybátyám szerint Dugovics Titusz bizony ugrott, a Plútó pedig akkor is bolygó. Neki ezt adták. Elvette. Kérdés: hol kezdődik az alapműveltség? Ahol befejeződik be az érettségi?

(A borítóképen a cikk írója)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!