BOON - Jegyzet

2017.05.07. 14:05

A túlélő zsinagóga

<em>Két miskolci zsinagóga éli túl a nagy világégést. A Palóczy utcai még romosan is csodálatos. Bár felújítható, a főépítész döntése megfellebbezhetetlen. A budapesti, Dohány utcai templommal csaknem egyenértékű épületet már csak raktárnak használják. Majd 1963 nyarán több részletben felrobbantják.</em> Szántó István írása.

Két miskolci zsinagóga éli túl a nagy világégést. A Palóczy utcai még romosan is csodálatos. Bár felújítható, a főépítész döntése megfellebbezhetetlen. A budapesti, Dohány utcai templommal csaknem egyenértékű épületet már csak raktárnak használják. Majd 1963 nyarán több részletben felrobbantják. Szántó István írása.

Radikálisabban, mint az Ady-hídnál a zsidó fürdőt, amelyet egyszerűen ledózerolnak, azután téglánként eladják. Végül, a panelprogramban az Arany János utcai kis templom a rituális vágodával és a mikvével (a zsidó fürdővel) együtt a dinamikus városfejlesztés áldozata lesz. Egyetlenként marad az 1862 tavaszán megálmodott Kazinczy utcai zsinagóga, amelyet ugyanaz a Ludwig Förster osztrák építész tervezett, mint a budapesti Dohány utcait. Így aztán stílusában is hasonlít a fővárosihoz. Korán felfedezzük, hogy míg Isten házai Miskolcon mindenütt nyitva vannak, a zsinagóga állandóan zárva.

Legalább akkora idegenforgalmi látványosság lehet, mint a nagy testvére, a pesti Dohány utcai."

Barátaim unszolására egyszer csak bejutunk a nyár­időben is kellemesen hűvös zsidó templomba. Kalauzunk Schük Jenő, az utolsó miskolci főrabbi, akit áhítattal hallgatunk. Meséli, hogy a 19. században az alapozásakor egy mély kutat fúrtak az épület közepén. Víz nélkül csak nem dolgozhatnak a kőművesek. Eredetileg egy orgonát is terveztek a középső hajóba, a női karzat felé. Ám a nagyon vallásos zsidók tiltakozása miatt letettek erről. A minden sarkában kanyargós lépcsősorokkal ívelt rejtekutakon még a sejtelmes padlástért is bejárjuk, a kupola mennyezetén nézhetjük a keleties festést idéző mintákat. A padokon máig a hajdani közösség tagjainak a neveit olvashatjuk.

Három éve életveszélyessé vált a süllyedő épület. A bezárás hírére hosszú sorokban jönnek a miskolciak, hogy egyszer még bejárhassák. Azok is, akik már egy-egy orgona vagy más hangverseny alkalmával megtapasztalták az akusztikáját. Nem sokkal később legfelsőbb szinten születik meg a döntés, hogy a kormány támogatásával, ha csak részleteiben is, de felújítják, megmentik a miskolci zsinagógát. Túl a tervezés, a pályáztatás időszakán niszán hónapban, a zsidó húsvét kezdetén munkaterületté nyilvánítják a Kazinczy utcai templomot körülölelő udvart. Szalay Antalné, a Középület és Lakásépítő Zrt. vezérigazgatója elmondja, hogy mindössze hetvenöt napot kaptak a felújításra, illetve az állagmegóvásra. Az erre szánt közel 200 millió forintból kell megállítani a vizesedést, a helyenkénti süllyedést, és megerősíteni az emeleti női karzatokat. Dréncsöveket fektetnek a homlokzatok tövébe, és különleges vegyi anyagokkal injektálva kiszárítják az oldalfalakat. A munkálatok idejére átmenetileg kiszerelik és biztonságos helyen tárolják az összes ajtót, a lépcsőzetes padozatot, a ráépített ülésekkel együtt. Az ajtók és a padok a végső felújítás fázisában, restaurálva kerülnek vissza a helyükre. Átépítik a tetőt, és közben előkészítik a gépészeti berendezések helyét, csatlakozását, amelyek biztosítják a templom gazdaságos fűthetőségét, sőt szükség esetén a hűtését is. És ha marad pénz, idő és energia, megmentik az épület egyik különösen értékes ipartörténeti emlékét. Azt a korabeli gázfejlesztőt, amelyik sokáig gondoskodott a zsinagóga világításáról. Ehhez hasonló, épen maradt berendezés már alig található Európában.

A zsinagóga felújításának a tervezését megelőző kutatásokból kiderül, hogy a födém kupoláit és a kétoldali karzatokat tartó öntöttvas oszlopokat és íveket a Gömör vármegyében, Hizsnyóvizen akkoriban működő, Heinzelmann vasműben öntötték. Szerencsére ezek az üreges oszlopok és ívek ellenálltak az idő vasfogának, csak egy-két helyen igényelnek javítást. Szalay Antal építész, főmérnök számára különösen kedves lesz ezeknek az öntöttvas oszlopoknak a restaurálása. Valamikor édesanyja, Hisnyay-Heinzelmann Rozália nagyapjáé volt a vasmű. Sose gondolta volna, hogy egyszer dédnagyapja remekével lesz dolga, hogy ő maga gondoskodhat a megújításáról.

Ha a zsinagóga megújul, nem is lesz többé zárva. És legalább akkora idegenforgalmi látványosság lehet, mint a nagy testvére, a pesti Dohány utcai.


Miskolc - Megtörtént az első egyeztető tárgyalás a Miskolci Zsinagóga felújítása ügyében. A tervezés és az egyeztetés feltehetően július végéig tarthat és innentől karácsonyig be kell fejezni a részleges felújítást. Szántó István írása a szantograf.hu-n.


Miskolc - Szinva terasz, Hősök tere, Kandia utcai park: csak néhány közterület, amely a Műépítész Kft. munkáját dicséri.


Miskolc - Kevesen tudják, hogy Miskolcnak volt még egy nagy zsinagógája, de azt 1963-ban felrobbantották. A rendkívül szép épületért nagy kár, jelenleg parkoló van a helyén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!